Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef »

Een van de kleinkinderen wil vanmiddag rozijnenbollen maken, ik wou ze deze keer uit de broodbijbel bakken, maar zie dat er op 300 Gr bloem en 330 Gr rozijnen omgerekend 13 gram droge gist in moet. Dit lijkt me heel erg veel.

Wat denken jullie?

Alvast bedankt
Eef
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 194
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Gebaxke »

Ja lijkt mij ook veel, 2% (6 gram in dit geval) droge gist is al meer dan genoeg normaal.
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef »

Mmmm, lijkt mij weer wat weinig, vanwege de zware vulling dacht ik aan 10 gr. Dat heb ik dan ook maar gedaan, het ongeduldje kon niet meer wachten🙈

Ben benieuwd wat het gaat worden dan, 🤦🏻‍♀️zal het vanavond laten weten.

Bedankt voor de supersnelle reactie
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Levinebaktbrood »

6 gram gist kan, 10 gram kan en 13 gram kan ook. Door de grote hoeveelheid vulling heeft het deeg wat meer moeite met rijzen. Minder gist = langere rijstijden. Wil je sneller klaar zijn dan gebruik je meer gist.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef »

Hoe meer gist hoe sneller het rijst dat is wel logisch, maar gaat meer gist niet ten koste van de smaak Levine? Dat was mijn gedachte eigenlijk.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door lekkermelig »

Langzamer laten rijzen is altijd beter voor de smaak. Maar voor broden met veel zoete ingrediënten denk ik dat je het verschil niet heel snel proeft, tenzij je er heel veel gist in stopt. Ik bak zelf zeer regelmatig levientjes (rozijnen, noten, koekkruiden). Vroeger bakte ik de poolish versie (dus met voordeeg van de avond ervoor) maar tegenwoordig de snelle versie, dus zonder voordeeg, omdat we niet zoveel verschil proeven.
Ik zou gewoon gebruiken wat je zelf handig vindt voor je timing. Voor broden met alleen meel water gist en zout zou ik wel voor een langzaam proces gaan.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie