Een van de kleinkinderen wil vanmiddag rozijnenbollen maken, ik wou ze deze keer uit de broodbijbel bakken, maar zie dat er op 300 Gr bloem en 330 Gr rozijnen omgerekend 13 gram droge gist in moet. Dit lijkt me heel erg veel.
Wat denken jullie?
Alvast bedankt
Eef
Hoeveelheid gist broodbakbijbel
- Eef
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 197
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel
Ja lijkt mij ook veel, 2% (6 gram in dit geval) droge gist is al meer dan genoeg normaal.
- Eef
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22
Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel
Mmmm, lijkt mij weer wat weinig, vanwege de zware vulling dacht ik aan 10 gr. Dat heb ik dan ook maar gedaan, het ongeduldje kon niet meer wachten
Ben benieuwd wat het gaat worden dan, zal het vanavond laten weten.
Bedankt voor de supersnelle reactie
Ben benieuwd wat het gaat worden dan, zal het vanavond laten weten.
Bedankt voor de supersnelle reactie
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel
6 gram gist kan, 10 gram kan en 13 gram kan ook. Door de grote hoeveelheid vulling heeft het deeg wat meer moeite met rijzen. Minder gist = langere rijstijden. Wil je sneller klaar zijn dan gebruik je meer gist.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Eef
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 74
- Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22
Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel
Hoe meer gist hoe sneller het rijst dat is wel logisch, maar gaat meer gist niet ten koste van de smaak Levine? Dat was mijn gedachte eigenlijk.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel
Langzamer laten rijzen is altijd beter voor de smaak. Maar voor broden met veel zoete ingrediënten denk ik dat je het verschil niet heel snel proeft, tenzij je er heel veel gist in stopt. Ik bak zelf zeer regelmatig levientjes (rozijnen, noten, koekkruiden). Vroeger bakte ik de poolish versie (dus met voordeeg van de avond ervoor) maar tegenwoordig de snelle versie, dus zonder voordeeg, omdat we niet zoveel verschil proeven.
Ik zou gewoon gebruiken wat je zelf handig vindt voor je timing. Voor broden met alleen meel water gist en zout zou ik wel voor een langzaam proces gaan.
Wil
Ik zou gewoon gebruiken wat je zelf handig vindt voor je timing. Voor broden met alleen meel water gist en zout zou ik wel voor een langzaam proces gaan.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl