Ik heb een standaard 30cm broodblik
Nu had ik van de week een vikorn mix gebakken inclusief broodverbeteraar (okee vloeken wellicht) maar die rees niet heel hoog, net boven de rand uit. Had toch aardig lang laten rijzen en was ook redelijk luchtig.
Wat nu, gebruik ik te weinig deeg voor zo'n blik. 500 gram bloem en circa 300 ml water dus zo'n 800 gram, of had ik er nog iets meer gist in moeten doen, stond 5-10 gram gist en had 6 gram droge gist gedaan of nog iets langer moeten kneden?
Brood rees, de smaak was ook goed, vrij luchtig brood, dus opzich prima gelukt, maar ben altijd op zoek naar verbetering, vraag me dus af, is de verhouding deeg/blik oke, (volgens internet zou het rond de 880 gram oke moeten zijn namelijk)
Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
Hoi Jesse,
Weet je het volume van de bus?
Dit kan je makkelijk bepalen door de bus te vullen met water en deze vol (tot de rand) en leeg te meten. Het verschil in gewicht is dan het volume in ml.
Door vervolgens de volgende formule toe te passen kan de hoeveelheid meel voor het brood afgeschat worden:
mmeel = V / c
Waarbij V het volume van de bus is in cm3 en c een constante is.
Dit zijn meel gewichten bij benadering, het kan best zijn dat voor jou een andere constante een meer bevredigend resultaat geeft voor wat betreft de hoogte van het brood. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat de werkwijze en de verhoudingen van de ingredienten ook een behoorlijke invloed kunnen hebben op de hoogte van het brood.
Update:
Hoogte ongeveer 13 cm voor de broden bij een bushoogte (intern) van 8.5cm bij gebruik bovenstaande formule met factor 3.7. Recept: 30% Tarwe volkoren, 70% Tarwebloem, 1% gist, 1.65% zout, 15% pitten, 70% water.
Weet je het volume van de bus?
Dit kan je makkelijk bepalen door de bus te vullen met water en deze vol (tot de rand) en leeg te meten. Het verschil in gewicht is dan het volume in ml.
Door vervolgens de volgende formule toe te passen kan de hoeveelheid meel voor het brood afgeschat worden:
mmeel = V / c
Waarbij V het volume van de bus is in cm3 en c een constante is.
- Volkorenmeel, c = 3.7
- Wit, c = 4
- Wit + verbeteraar, c = 4.5
Dit zijn meel gewichten bij benadering, het kan best zijn dat voor jou een andere constante een meer bevredigend resultaat geeft voor wat betreft de hoogte van het brood. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat de werkwijze en de verhoudingen van de ingredienten ook een behoorlijke invloed kunnen hebben op de hoogte van het brood.
Update:
Hoogte ongeveer 13 cm voor de broden bij een bushoogte (intern) van 8.5cm bij gebruik bovenstaande formule met factor 3.7. Recept: 30% Tarwe volkoren, 70% Tarwebloem, 1% gist, 1.65% zout, 15% pitten, 70% water.
Laatst gewijzigd door hjeverts op di 19 okt 2021, 11:28, 2 keer totaal gewijzigd.
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- Houtvogel
- Opboller
- Berichten: 175
- Lid geworden op: di 27 jul 2021, 09:21
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
Handige tip, denk dat mijn vermoedden dan wel aardig klopte, volgens jouw berekening (2300ml is mijn blik ook) er moet tenminste 511 gram meel in (wit brood + broodverbeteraar) had nu een vikorn mix, dat is in weze natuurlijk gewoon gekleurd witbrood.
Volgende keer zal ik er nog iets meer gist in doen, net iets langer nakneden met de hand, iets langer laten rijzen en iets meer deeg.
nu de keukemachine opgestuurd voor reparatie, maar zal het ook eens een keer proberen met de hand, zag dat jij met handmatig kneden mooie resultaten behaald.
Volgende keer zal ik er nog iets meer gist in doen, net iets langer nakneden met de hand, iets langer laten rijzen en iets meer deeg.
nu de keukemachine opgestuurd voor reparatie, maar zal het ook eens een keer proberen met de hand, zag dat jij met handmatig kneden mooie resultaten behaald.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
Door meer gist toe te voegen gaat het deeg sneller rijzen, dus dan ook langer laten rijzen is geen goed idee
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Hoeveel gram deeg voor 30 cm broodblik
idd, helemaal gelijk hoor moet geen alcoholisch brood worden
Bedoel er mee dat mocht ik een mooie rijs goed boven het blik kan bewerkstelligen, dan gaat die direct de oven in, hij moet niet rijzen om het rijzen.
Ach, weer anders dan pizzadeeg, dat laat ik gewoon 24 uur in de koelkast staan, met nauwelijks gist erin.
Bedoel er mee dat mocht ik een mooie rijs goed boven het blik kan bewerkstelligen, dan gaat die direct de oven in, hij moet niet rijzen om het rijzen.
Ach, weer anders dan pizzadeeg, dat laat ik gewoon 24 uur in de koelkast staan, met nauwelijks gist erin.