Eenkorenbrood bakken
- Denise Van Nuffelen
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: za 18 dec 2021, 13:23
Eenkorenbrood bakken
'k Moet om gezondheidsredenen brood bakken met eenkoorn meel. Kent hier iemand een goed recept zonder dat ik met zuurdesem moet werken?
- Victory
- Warme bakker
- Berichten: 578
- Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42
Re: Eenkorenbrood bakken
100% eenkoorn?
Ik zou denk ik hetzelfde doen als een tarwe basis brood.
500 gram eenkoorn
300-350 gram water
5 gram droge gist
8 gram zout
Eventueel 10-20 gram boter
Kneden tot vliesje (zal wel voorzichtig moeten zijn dat je niet overkneed)
60 minuten bulkrijs
Doorslaan en licht opbollen. 20 minuten rusten, opnieuw vormen voor broodbus of boule/batard
Vormrijs 45-60 minuten rijzen totdar de vingerafdruk test goed is en dan 20 minuten op 220 graden met stoom. Stoom laten ontsnappen en dan nog 15-20 minuten of totdat de kern van je brood 95 graden is.
Dit zou ik doen hopelijk heb je er wat aan.
Ik zou denk ik hetzelfde doen als een tarwe basis brood.
500 gram eenkoorn
300-350 gram water
5 gram droge gist
8 gram zout
Eventueel 10-20 gram boter
Kneden tot vliesje (zal wel voorzichtig moeten zijn dat je niet overkneed)
60 minuten bulkrijs
Doorslaan en licht opbollen. 20 minuten rusten, opnieuw vormen voor broodbus of boule/batard
Vormrijs 45-60 minuten rijzen totdar de vingerafdruk test goed is en dan 20 minuten op 220 graden met stoom. Stoom laten ontsnappen en dan nog 15-20 minuten of totdat de kern van je brood 95 graden is.
Dit zou ik doen hopelijk heb je er wat aan.
Groetjes Victory
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.
Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven
Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Eenkorenbrood bakken
Gebruik meestal maximaal 25 % eenkoornmeel in mijn broden, vaak aangevuld met speltmeel. Alleen eenkoornmeel geeft vaak een wat compacter brood met op zich best wel een goede smaak. Een voordeeg en of kookstuk wil nog wel wat helpen om de structuur te verbeteren. Verder vooral veel dingen proberen totdat je zelf tevreden bent.
Moet je eenkoorn gebruiken of kan je ook bijvoorbeeld spelt en emmer eten?
Moet je eenkoorn gebruiken of kan je ook bijvoorbeeld spelt en emmer eten?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Eenkorenbrood bakken
Het boek "Oude granen nieuw brood" heeft beperkt aantal recepten.
https://www.ugb.de/lebensmittel-zuberei ... rgetreide/
https://www.ugb.de/lebensmittel-zuberei ... rgetreide/