Enkele vragen

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mariellerumeysa
Chef stoffer en blik
Berichten: 5
Lid geworden op: di 04 jan 2022, 21:13

Enkele vragen

Bericht door Mariellerumeysa »

Hallo allemaal,

Hoe reken je uit hoeveel vocht er in een recept zit?
Ik dacht het volgende: drie bekers bloem en 2 bekers melk is 40÷ vocht. Want dat is 2/5de van het recept. Klopt het zo?

Is er een standaard verhouding of een uitgangsverhouding voor het maken van verschillende soorten brood?

Wat is de functie van ei en olie in brooddeeg?

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Marielle
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Enkele vragen

Bericht door Victory »

Hallo Marielle,

De volledige hoeveelheid meel en bloem in grammen is 100%, bijvoorbeeld 500 gram
Als er dus over 60% wordt gesproken is het gelijk aan 60% van het meel gewicht. In dit geval 300 gram
1% gist is dan dus 5 gram
1,6% zout 8 gram
2% boter 10 gram.

En zo heb je zomaar een compleet recept voor brood in procenten en grammen. Ook wel bekend als de bakkers formule. Cups en kopjes kopjes zijn leuk, maar niet precies. Om een goed brood te kunnen bakken is het verstandig om recepten te gebruiken die volledig in grammen zijn uitgewerkt. Dan maak je elke keer hetzelfde 😉
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie