Welke 'allround' bloem?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
RomanaW
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 16 jan 2022, 16:45

Welke 'allround' bloem?

Bericht door RomanaW »

Goedemorgen :wave:

Ik vroeg mij af of er een allround-bloem is die zowel geschikt is voor witbrood, zachte witte bolletjes, rozijnenbrood, meerzaden-/pittenbrood?
Dat zijn de dingen die ik bak, maar er zijn zoveeeeeel soorten verschillende bloem maar ivm beperkt budget wil ik het liefste niet allemaal verschillende soorten in huis halen.
Ik snap dat elke bloem-soort zijn eigen 'functie' heeft bij broodproducten, maar wie weet is er een soort die vrij algemeen goed werkt voor bovengenoemde baksels?

groetjes,
Romana
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door hjeverts »

vind zelf Frans meel T65 wel goed werken als basis wit meel voor al mijn baksels, daarnaast is Spelt T630 ook niet verkeerd.
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door lekkermelig »

Je hebt geen 10 soorten bloem nodig. Ik weet niet waar je je bloem vandaan wilt halen. Maar bijvoorbeeld
T65 of Amerikaanse patent werken vaak wel goed.

Ik bak zelf vrijwel alles met biobloem van de Zuidmolen, en heb ook T65 in de kast staan vooral voor baguettes en ander Frans spul, maar T65 is net zo geschikt voor algemeen bakwerk. Als ik echt meer gluten nodig heb, bijvoorbeeld voor stollen of ander stevig gevuld brood meng ik vaak wat Manitoba bij (of je neemt een schepje gluten....)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door Victory »

Mijn 'alles' bloem is Amerikaanse patent van de zuidmolen. Daar kun je zachte bolletjes, rozijnenbrood, desem broden enz mee maken. Verder heb ik nog wel andere bloem, maar als je aan je budget moet denken is dat een goede.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
RomanaW
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 16 jan 2022, 16:45

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door RomanaW »

Thanks voor jullie input!

Morgen eens op het gemakje kijken naar genoemde bloemsoorten & websites :thumbup:
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door papagena »

Zowel bloem als volkoren haal ik tegenwoordig bij de Lidl. Bio en fijn van prijs.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door bakplaat »

papagena schreef: di 01 feb 2022, 11:59 Zowel bloem als volkoren haal ik tegenwoordig bij de Lidl. Bio en fijn van prijs.
Deze bloem-/meelsoorten gebruik ik ook regelmatig en maak ze dan wat steviger, door er wat glutenpoeder aan toe te voegen.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
RomanaW
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 16 jan 2022, 16:45

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door RomanaW »

woepss uiteindelijk niet meer gereageerd :o

Heb toen de Smaragd Patent van HollandMeel besteld; meteen 10kg.
Nu 2 maandjes later is daar nog ongeveer een 3,5kg van over (wel wat voorraad in vriezer :P )

Over het algemeen gaan gewone busbroden prima,
Kleine broodjes blijf ik soms wat mee sukkelen qua volume.
Gister perfecte zachte witte puntjes gemaakt; maar net 20min voor ze de oven ingingen moest ik ze nog insmeren met een eitje; en toen zakte die mooie gerezen hoopjes in :(

Zojuist eindelijk Flickr voor elkaar gekregen,dus albumpje geplaatst :)
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Welke 'allround' bloem?

Bericht door Levinebaktbrood »

Als deeg inzakt dan heb je het te lang laten rijzen.

Smaragd van Holland Meel is vooral geschikt voor gevuld luxebrood/broodjes. Je kunt voor 'gewoon' brood/broodjes ook de Patent extra van Holland Meel gebruiken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie