Broodverbeteraar

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
viswel
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: do 10 mar 2022, 13:50

Broodverbeteraar

Bericht door viswel »

Hallo,

M'n vraag gaat over het gebruik van broodverbeteraar.
Als ik een voordeeg ga gebruiken kan ik dan later bij het recept nog verbeteraar gebruiken of is dat overbodig of schadelijk.

Groeten,
Frans
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Broodverbeteraar

Bericht door Bantam »

Veel ervaring heb ik ook nog niet. Maar ik heb wel mijn mening.
Wat bedoel je met broodverbeteraar ?

De beste broodverbeteraars voor hobbybakkers zijn volgens mij: tijd, geduld en de juiste hoeveelheid water (hydratatie).
En ook nog een beetje ervaring, maar dat komt met de tijd. ;)
Laatst gewijzigd door Bantam op do 10 mar 2022, 15:18, 1 keer totaal gewijzigd.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Broodverbeteraar

Bericht door Victory »

Je bedoeld als in extra gluten of zo'n mix?
Ja dat kan op het moment dat je de rest van de meel mix en water enz. toevoegt. Dat levert geen problemen op.
Je kunt zoiets ook nog na een autolyse toevoegen als je de boel gaat kneden.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Broodverbeteraar

Bericht door papagena »

De meningen verschillen over de broodverbeteraars. Ik moet zeggen dat ik ze wel eens heb gebruikt maar zonder verbeteraars kun je ook prima bakken. Ik vind het niet nodig maar anderen ervaren ze als onmisbaar.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
jesse
Gaat de goede kant op
Berichten: 56
Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05

Re: Broodverbeteraar

Bericht door jesse »

Ik gebruik met regelmaat broodverbeteraar, het word er beduidend soepeler door, de vraag is wel of je idd een voordeeg moet doen als je dat gebruikt, (dat voordeeg vervangt de verbeteraar enigzins) later toevoegen kan weinig kwaad denk ik.

Als ik een deeg maak voor dezelfde dag dan gebruik ik vaak broodverbeteraar.

Niet bij pizza, dat laat ik gewoon lang rijpen.

Gebruikte het pas met lange rijstijd, toen was het minder goed gelukt, maar dat is de vraag of het aan de verbeteraar lag of aan het niet goed inknippen van het brood.
Plaats reactie