Water en/of melk en boter

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
LouisM
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: do 31 mar 2022, 17:19

Water en/of melk en boter

Bericht door LouisM »

Als beginnende bbm broodbakker heb ik best wel veel vragen. Ook het volgende is me niet duidelijk.
Als er staat neem 320 gr water, kun je dan ook 320 gr melk nemen. Of 50%melk en 50%water. Of, zoals ik ook lees neemt men soms karnemelk.
Wanneer doe je dus het een of wanneer het ander?

En wat betreft boter? Gewone margarine vervangen door roomboter. Kan dat?
Smaak verhogend?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Water en/of melk en boter

Bericht door Levinebaktbrood »

Ja dat kan. Melk heeft een ander soortelijk gewicht dan water. Je kunt van melk iets meer gebruiken.
Melk maakt het brood zachter, ook de korst.

Margarine vervangen door roomboter kan ook. Daar wordt het brood echt lekkerder van. Ik gebruik uitsluitend roomboter in brooddeeg (heb zelfs nooit margarine in huis :o).
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
LouisM
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: do 31 mar 2022, 17:19

Re: Water en/of melk en boter

Bericht door LouisM »

Dank je Levine. Ik ga ermee aan de slag.
Ben benieuwd wat het wordt 👍🏻😃
Plaats reactie