Manitoba en Semola

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sas_Groningen
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 20 dec 2021, 18:31

Manitoba en Semola

Bericht door Sas_Groningen »

Ik vroeg me af, wat is nou eigenlijk het verschil tussen Manitoba bloem en Semola bloem ? Beide zijn van harde tarwes. Land van herkomst verschilt. Maar in gebruik? Wanneer zou je het ene gebruiken en wanneer het andere?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Manitoba en Semola

Bericht door lekkermelig »

Beide harde tarwe misschien, maar compleet verschillende graansoorten met heel andere eigenschappen.

Semola meel is gemaakt van Triticum durum. Dat is een tarwesoort met een redelijk hoog eiwit gehalte, maar die zijn niet allemaal even elastisch.
Manitoba is een andere tarwesoort, gewone tarwe oftewel Triticum aestivum , maar in dit geval een varieteit met een hoog eiwit gehalte en daarbinnen ook nog eens een hoog gluten percentage waardoor het redelijk elastisch deeg kan geven

De W waarde van meel geeft aan hoe elastisch je meel is. BIj een hogere waarde zijn er meer gluten en kan het deeg meer water opnemen. Manitoba heeft een W waarde van >350, semola ongeveer 250. Manitoba is dus veel sterker.


Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Sas_Groningen
Chef stoffer en blik
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 20 dec 2021, 18:31

Re: Manitoba en Semola

Bericht door Sas_Groningen »

Dankjewel, dat is super helder!
Gebruikersavatar
GeeJee
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: di 20 jun 2023, 00:25

Re: Manitoba en Semola

Bericht door GeeJee »

Weetje: Manitoba is genoemd naar de Canadese provincie
Plaats reactie