Waarin bewaar jij je baksels?

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
dekraan
Jongste bediende
Berichten: 46
Lid geworden op: zo 07 mar 2021, 11:05

Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door dekraan »

Hi allemaal,

ik wil vrijdag bolussen bakken, om mee te nemen. Alleen vraag ik me af waarin ik die dingen het beste een dagje kan bewaren. Hoe doen jullie dit? Gewoon in een kunststof voorraaddoos of bak?

Zelfde vraag heb ik trouwens voor brood. Dat pakken we nu nog in in alu-folie, maar daar zoek ik een duurzamere oplossing voor.

Tips zijn meer dan welkom :)
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3684
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door lekkermelig »

Ik gebruik nog steeds veel te veel plastic.
Sommige van mijn duitse bakvrienden gebruiken een Brottopf. Dat is een geglazuurde aardewerk pot. Ze zijn wel vrij prijzig maar het werkt vrij goed. Ik zie in NL ook wel ongeglazuurde versies, die zijn wat minder duur, en minder mooi.
Feitelijk is het gewoon een aardewerk broodtrommel...

wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Gebruikersavatar
dekraan
Jongste bediende
Berichten: 46
Lid geworden op: zo 07 mar 2021, 11:05

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door dekraan »

Dat klinkt interessant, Wil!

Plastic gebruiken we inderdaad vaak veel te veel en te makkelijk :?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3684
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door lekkermelig »

We hebben een paar jaar geleden onze gastvrouw bij de reünie zo'n Brottopf cadeau gegeven, een hele grote. Ik kan me voorstellen dat het wel aardig werkt. Het sluit redelijk af, maar net minder dan een plastic zak, waardoor het ook niet gaat schimmelen. Maar zoals gezegd, zelf nog niet gebruikt. Ik zal er morgenavond eens een kritische blik op werpen, want dan ben ik daar net gearriveerd voor een lang bakweekeinde.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Gebruikersavatar
PePo
Jongste bediende
Berichten: 27
Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door PePo »

Wij gebruiken katoenen broodzakken van AH. Goedkoop (1 euro geloof ik), wasbaar en praktisch.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
Gebruikersavatar
Joannes
Jongste bediende
Berichten: 48
Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 00:03

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door Joannes »

Ik doe 5 dagen met een brood en bewaar het in een plastic zak om uitdrogen te voorkomen. Op dag 3 gaat het in een katoenen zak om schimmel te voorkomen. En dat lukt prima zodat het op dag 4 weer in een plastic zak beland. Ik maak broden van 1600 gram. Dat is voor mij alleen. Wellicht verstandiger om in de toekomst 800 grams broden te maken.
Gebruikersavatar
Victory
Deegroller
Berichten: 264
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door Victory »

Bolussen zou ik denk ik ook een plastic bak voor pakken. Dat plakt wel flink voor een plastic zak. Je hoeft hem natuurlijk niet potdicht te doen

Brood bewaar ik gesneden in een plastic zak in de vriezer. Voor gebruik even plakjes ontdooien en zo eten wij altijd vers brood. Suikerbrood wordt in zijn geheel ontdooit en blijft maximaal 2 dagen staan, want dan is het al op 😁
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.
Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 209
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door Bantam »

Ons brood wordt bewaard in een gewone metalen broodtrommel met schuifdeksel.
Om de vier à 5 dagen bak ik dan opnieuw.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Broodtrommel
""" Excuse Me While I Kiss Cassandra """
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 537
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door hjeverts »

lekkermelig schreef: di 05 okt 2021, 12:27 We hebben een paar jaar geleden onze gastvrouw bij de reünie zo'n Brottopf cadeau gegeven, een hele grote. Ik kan me voorstellen dat het wel aardig werkt. Het sluit redelijk af, maar net minder dan een plastic zak, waardoor het ook niet gaat schimmelen. Maar zoals gezegd, zelf nog niet gebruikt. Ik zal er morgenavond eens een kritische blik op werpen, want dan ben ik daar net gearriveerd voor een lang bakweekeinde.

Wil
En weet je al meer over de Brottopf? Werkt het een beetje? Mijn ervaring met brood buiten de diepvries bewaren is dat het toch vaak best snel uitdroogt of ik het nu in een papieren, stoffen of plastic zak stop maakt voor mij vaak niet echt uit.
Groeten Hans,

Kneden met de hand en een zeer matige inbouw oven
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3684
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Waarin bewaar jij je baksels?

Bericht door lekkermelig »

Ik kwam afgelopen week zo'n Brottopf tegen. Dit is wel een hele grote trouwens, en er slingeren er nog een paar rond op de boerderij in Duitsland.
AfbeeldingBrottopf by Lekker Melig, on Flickr

Nogmaals, ik heb hem zelf niet gebruikt, ik zie alleen dat het daar vrij normaal is.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Plaats reactie