Ik liep gisteren bij de goedkopere supermarkt en zag daar een pizzasteen liggen voor 12 Euro
Nu stond er in de beschrijving dat je er ook stokbrood mee kon bakken.
Aangezien bij sommigen recepten het wenselijk is om zo'n steen te hebben twijfelde ik enorm.
Wat denken jullie....is dit wat?
Van hittebestendig cordieriet
Geschikt voor oven en barbecue
Afm.: rond Ø ca. 36,5 cm, hoekig ca. 30 x 40 cm
Edit*: Ik moest zo lachen om mijn onderschrift "Gaat de goede kant op"..... :rofl2:
Bedankt voor je antwoord, ik denk alleen dat deze wat te klein voor mijn gebruik is.
Ik bak ook pizza's en wil straks toch ook beginnen met stokbroden maken.
Mijn vraag was meer hoe jullie over deze steen denken, misschien zijn er mensen die ongeveer een zelfde hebben?
Een steen in je oven zorgt altijd voor betere broden, vooral vloerbroden en stokbrood. Hoe dikker de steen, hoe langer het duurt voor je oven op temperatuur is. Hoe dunner de steen, hoe eerder die de warmte weer kwijt is. De steen is dus letterlijk een opslagplaats van warmte. Zeker als je een gewone oven hebt ben je zonder steen de warmte in je oven behoorlijk snel kwijt als je hem even open doet.
Deze steen is zo te zien aan de dunne kant (met voor- en nadelen dus....). Maar als je hem lokaal bij een supermarkt vandaan kan halen voor een mooi prijsje en zonder verzendkosten en in een mooie maat is het vast geen hele slechte koop.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Ik heb niet precies deze steen, maar wel een 30x40 die 3 cm dik is. Het opwarmen duurt een eeuwigheid dat wel. Het formaat steen past hier net in de oven (standaardformaat). Maar misschien is jouw oven veel groter? Op een 30x40-steen kun je ook stokbrood bakken, alleen niet zulke lange als de supermarkt vers verkoopt. En als je 40cm stokbrood te klein vindt dan eet je er toch gewoon twee
Ik heb de pizzasteen van Lidl vorige week gekocht, vond hem wel wat aan de dunne kant maar voor 13 euro wel de moeite waard om het te proberen.
De oven moet een half uur opwarmen en heb tot nu 2 zuurdesembroden op de steen en 2 bakblikken met volkorenbrood op de steen gebakken.
Met het zuurdesem ben ik nog volop aan het oefenen dus heb verder geen brood om mee te vergelijken wat het effect van de steen is. Wel zijn de desembroden erg goed gelukt.
De busbroden bak ik normaal in een bakblik op een ovenrooster en vandaag de bakblikken dus op de steen gezet.
Ik heb zelf het idee dat het brood wat beter gerezen is in de oven, wat hoger en iets luchtiger is geworden en voorheen.
Bij de pizzasteen zit ook een bakplaat die je op de steen kan leggen. Deze bakplaat wordt veel warmer dan de ovenbakplaat en het ovenrooster waar ik anders mijn brood op bak.
Ik bak wel relatief kleine broodjes (250 gram meel busbrood en 380 gram meel desembrood) en denk dat de steen voor zo'n kleine brood wel voldoende warmte geeft.
Ik weet niet of of dat ook zo is bij grotere broden van bijv. 500 gram meel.
Laatst gewijzigd door Judith1973 op di 02 jun 2015, 15:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Oke bedankt voor jullie feedback.
Inderdaad kan ik me er geen hele grote buil aan vallen voor 13Euro.
Dus ga ik hem straks maar eens halen :2th:
Min broden zijn wel met 500gr gemaakt meestal.
Dus ik ga het gewoon avonturen.
Kan ik ook eens beginnen met de vloerbroden maken.
Alexandra, gewoon proberen met 500 gram meel en je hebt snel genoeg in de gaten of de steen genoeg warmte geeft. Je kan van 500 gram meel eventueel ook 2 kleinere broodjes van 250 gram maken. Als het toch niets is dan is er vast wel iemand te vinden waan wie je hem kwijt kan.
Ik ben tot nu tevreden over de steen.
Ik heb deze steen ooit eens aangeschaft en ben er erg tevreden mee. Opwarmen duurt ongeveer een half uur.
Ik bak al mijn brood erop en het is echt een stuk mooier dan zonder steen. Voor die paar euri kun je het rustig uitproberen.
Ik heb hem inmiddels, voor een leek ziet het er degelijk uit.
Ik vind het ook fijn dat er nog een plaat bij zit die je er op kan leggen.
Of het ook prettig in gebruik is dat moet dan natuurlijk nog blijken.
De plaat die erbij zit, vind ik erg handig. De plaat verwarm ik mee met de steen. Als het brood gebakken kan worden, haal ik de plaat eruit en leg daar het brood op en dan weer terug in de oven.
Ik heb een Rofco, dus het moet wel met steen
Maar voordeel 1, je hoeft niet met stenen te gaan leuren, en veel belangrijker voordeel 2, ze fungeren als een heat sink, oftewel warmteopslag. Dus oven open, warmte weg, maar met een steen erin veel sneller weer op temperatuur.
WIl
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
@ Hiha, ik heb dat gisteren voor het eerst gedaan. Het brood was iets luchtiger en beter gerezen dan dat ik de bakblikken op de ovenplaat of rooster zet.
Ik heb begrepen dat veel onderwarmte goed is en het brood dan beter rijst in de oven, maar weet niet precies hoe dat zit.
Heel veel warmte aan het begin van het bakproces is altijd goed. Veel warmte zorgt voor meer ovenrijs, domweg omdat het gas in je brood meer uitzet dan wanneer het dertig graden koeler is. Dat wordt nog eens versterkt als je stoom gebruikt, dan duurt het langer voordat je korst een vaste vorm aangenomen heeft. Zodra de korst echt vast is kan de boel niet meer verder uitzetten. Het is allemaal wat simplistisch geformuleerd, maar hier komt het wel een beetje op neer. Veel hitte en veel stoom is vooral goed voor de eerste tien minuten in de oven. Daarna moet je opletten met de hitte zodat de boel niet aanbrandt, en zet je de oven meestal iets lager.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Ik heb hier al 2x meegemaakt dat deze combinatie van stoom en hoge temperatuur een flinke ovenrijs veroorzaakt.
-> broodje wordt net een opgeblazen ballon. en weg waren al die mooie sneden...
Alexandra schreef:Moet je dan na die 10 minuten ook de stoom verwijderen?
Dat ligt er maar aan wat voor brood je bakt. Ben je met zachte broodjes bezig, of een ander brood waarbij het de bedoeling is dat het een zachte korst houdt, dan kun je de stoom in de oven laten. Wil je echter een knapperige korst, dan kun je het beste na een minuut of 10 de stoom uit de oven laten en ook het bakje water uit de oven verwijderen.
De stoom moet er inderdaad op een gegeven moment uit. Zodra de broden uitgerezen zijn en gaan kleuren ovendeur open doen om stoom eruit te laten en eventueel de bak eruit waar je het water in hebt gedaan (als er nog water in zit dus). Zie als voorbeeld dit recept voor semolinabrood met sesamzaadjes.
Heb de (rechthoekige) steen ook gekocht, dank voor de tip!
Hij is niet heel dik, maar ik vind dat wel fijn omdat 'ie dan wat sneller warm is.
Voor m'n busbroden vind ik na wat tests toch m'n rooster fijner (heb er een braadslede onder met steentjes voor destoom).
Heb 'm ook met vloerbroden getest, hiervoor vind ik de steen (en de plaat) super!
Heb ook die mooie pizzasteen bij de lidl gekocht, met het idee om er brood op te bakken.
Na het lezen van de eerder geplaatste berichten, ben ik aan het testen geweest.
Eerst heb ik een vloer brood gebakken, gebruik makend van het plaatje dat bij de steen zat, en dat viel me eerlijk gezegd niet tegen.
Maar omdat ik meerder broden per keer bak is dat eigenlijk geen optie.
Ik las hier ook dat mensen de brood bussen bij het bakken op de steen plaatsen, maar ook dat was het voor mij niet.
Waar gebruik ik de steen dan nu wel voor?
Ik leg hem op een bakplaatje, zo laag mogelijk in de oven, en gebruik hem voor de warmteopslag.
Het werkt echt, als nu de oven open moet, en ik sluit hem weer, blijft de temperatuur makkelijker op peil dan voorheen. De oven hoeft minder vaak aan te springen om bij te warmen. Opzichte wel lekker, aangezien ons fornuis al 21 jaar oud is, en dan toch wel stroom vreet. :kwijl:
Eigen brood bovenal MAXIMA PLANETARY MIXER MPM 7 BLUE
Siemens MS65500N Snijmachine
Indesit I5TMH2AGWNL B.jaar 2015
De Zuidmolen Meesterlijk Brood van Robèrt van Beckhoven
Ik heb zo'n soortgelijke steen, gebruik hem vooral voor het bakken van pizza (4 achter elkaar), en het helpt goed de oven op temperatuur te houden, dat vooral. Als warmte-opslag dus, voor een meer constante temperatuur.
Joop,
Dit is niet nieuw hoor, er zijn hier in Nederland mensen die dit ook hebben zonder dit filmpje. Ook heb ik al straattegels voorbij zien komen. Mensen zijn heel innovatief om geld uit te sparen waardoor ik ook verschillende andere "stenen" voorbij heb zien komen op internet.
Nieuw leven in een oud topic! De besproken pizzasteen is weer in de aanbieding bij de L*dl. 30*38 cm. (Past precies in mn oven). Dit keer zonder bakplaat, maar daar koop je die steen niet voor.
Ik heb ‘m ook gekocht en ga ermee aan de slag…..
(Hij is 13 euro)
Ik heb die Lidl-steen al jaren. Best kans dat een dikkere steen beter zal bakken, maar deze doet het bij mij prima. Weliswaar in een 40-jaar oude Pelgrim. Daar zou tie wel iets groter in mogen zijn. Maar ja.
Overigens de grootte van een baguette in Frankrijk... Die erg simpele baguetten zijn misschien wel zo lang, maar de betere varianten (tradition bijvoorbeeld) zijn vaak maar zo'n 40 cm, heb ik het idee.