Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Gebruikersavatar
Door Stephan
#63839
Ook maar eens aan het knutselen geslagen, alleen het beslag voor de klep moeten kopen, de rest incl. de zwenkwieltjes had ik nog liggen. Behalve de niettang, die moest ik lenen van mijn schoonmoeder :-)
Hij werkt prima: hete steen onderin, daar een bakje met water op en stomen maar. Af en toe moet ik de steen wisselen en nieuw kokend water in de bak gieten.

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#63840
Dat ziet er goed uit Stehan! Ik heb wel een paar vraagjes:
Hoe maak je de steen warm?
Hoelang staat je deeg in de rijskast? Omdat er (halverwege?) weer een nieuwe hete steen ingezet moet worden?
Gebruikersavatar
Door Stephan
#63841
Ik heb een stel oude marmeren vloertegels en daarmee 'bekleed' ik mijn oven wanneer ik wil gaan bakken (ik zal daarvan nog wel eens een keer een foto plaatsen). Bij het voorverwarmen leg ik een extra steen erbij, en als die heet is gaat 'ie in de rijskast. Die gebruik ik voor de 3e rijs, doorgaans 40 minuten. Maar daar ben ik nog mee aan het experimenteren. Stenen verwisselen doe ik trouwens meestal pas wanneer een nieuwe partij deeg (zeg maar het volgende baksel) de rijskast in gaat.

Die stenen leveren 's winters maximaal rendement: na het bakken gaan ze, omwikkeld met handdoeken, aan het voeteinde van het bed onder de dekens. 's Ochtends zijn ze nog steeds (een beetje) warm!
BakkerGerrit liked this
Gebruikersavatar
Door KeesR
#63859
Je kan er ook een ouderwetse gloeilamp als verwarmingselement in monteren (de molenaar in Coevorden gebruikt een 100W lamp als ik me niet vergis).
Gebruikersavatar
Door Stephan
#63890
Ha, da's een goeie tip! Met de kennis van nu zou ik die rijskast trouwens iets anders hebben gebouwd, maar al doende leert men.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#63896
Met condens in je rijskast zou ik wel heel voorzichtig zijn met gloeilampen. Er zijn veiligere alternatieven, zoals verwarmingsmatten voor reptielen, verwarmingselementen voor broeikassjes en nog veel maar dan ben je net even meer kwijt. Zijn meestal wel beter beveiligd tegen vocht.

Wil
Gebruikersavatar
Door KeesR
#63905
Nooit gehoord dat de molenaar kortsluiting heeft gehad. Ik denk dat de lamp en de fitting te heet worden voor neerslag van condens.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#63926
Het is maar een waarschuwing he. Elektra en nattigheid is een slechte combi.

Wil

Ziet er lekker uit! Goed om te horen dat pech met […]

Brood van Miepj

Ik heb dit deeg (allebei hetzelfde) als volgt late[…]

Brood van Gerrit

TARWEBROOD MET MAANZAAD http://a68.tinypic.com[…]

Ik stel me even voor

Ik ben over een aantal weken begonnen aan een reek[…]