Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
-
Stephan
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 19:08
Bericht
door Stephan » di 05 mar 2019, 20:52
Ook maar eens aan het knutselen geslagen, alleen het beslag voor de klep moeten kopen, de rest incl. de zwenkwieltjes had ik nog liggen. Behalve de niettang, die moest ik lenen van mijn schoonmoeder :-)
Hij werkt prima: hete steen onderin, daar een bakje met water op en stomen maar. Af en toe moet ik de steen wisselen en nieuw kokend water in de bak gieten.

-
BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1220
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
-
Contacteer:
Bericht
door BakkerGerrit » di 05 mar 2019, 23:59
Dat ziet er goed uit Stehan! Ik heb wel een paar vraagjes:
Hoe maak je de steen warm?
Hoelang staat je deeg in de rijskast? Omdat er (halverwege?) weer een nieuwe hete steen ingezet moet worden?
-
Stephan
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 19:08
Bericht
door Stephan » wo 06 mar 2019, 10:31
Ik heb een stel oude marmeren vloertegels en daarmee 'bekleed' ik mijn oven wanneer ik wil gaan bakken (ik zal daarvan nog wel eens een keer een foto plaatsen). Bij het voorverwarmen leg ik een extra steen erbij, en als die heet is gaat 'ie in de rijskast. Die gebruik ik voor de 3e rijs, doorgaans 40 minuten. Maar daar ben ik nog mee aan het experimenteren. Stenen verwisselen doe ik trouwens meestal pas wanneer een nieuwe partij deeg (zeg maar het volgende baksel) de rijskast in gaat.
Die stenen leveren 's winters maximaal rendement: na het bakken gaan ze, omwikkeld met handdoeken, aan het voeteinde van het bed onder de dekens. 's Ochtends zijn ze nog steeds (een beetje) warm!
-
KeesR
- Opboller
- Berichten: 238
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Bericht
door KeesR » za 09 mar 2019, 18:42
Je kan er ook een ouderwetse gloeilamp als verwarmingselement in monteren (de molenaar in Coevorden gebruikt een 100W lamp als ik me niet vergis).
-
Stephan
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 19:08
Bericht
door Stephan » wo 13 mar 2019, 10:31
Ha, da's een goeie tip! Met de kennis van nu zou ik die rijskast trouwens iets anders hebben gebouwd, maar al doende leert men.
-
lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3490
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
-
Contacteer:
Bericht
door lekkermelig » wo 13 mar 2019, 15:58
Met condens in je rijskast zou ik wel heel voorzichtig zijn met gloeilampen. Er zijn veiligere alternatieven, zoals verwarmingsmatten voor reptielen, verwarmingselementen voor broeikassjes en nog veel maar dan ben je net even meer kwijt. Zijn meestal wel beter beveiligd tegen vocht.
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
-
KeesR
- Opboller
- Berichten: 238
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Bericht
door KeesR » wo 13 mar 2019, 20:10
Nooit gehoord dat de molenaar kortsluiting heeft gehad. Ik denk dat de lamp en de fitting te heet worden voor neerslag van condens.
-
lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3490
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
-
Contacteer:
Bericht
door lekkermelig » do 14 mar 2019, 15:40
Het is maar een waarschuwing he. Elektra en nattigheid is een slechte combi.
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
-
Stephan
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 10
- Lid geworden op: zo 18 sep 2016, 19:08
Bericht
door Stephan » ma 18 mar 2019, 11:54
Ik blijf voorlopig gewoon die steen gebruiken. Zie volgende draadje :-)