Houten werkbank

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
guzzi
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35

Houten werkbank

Bericht door guzzi »

Wij hebben een houten kookeiland wat ik als werkbank wil gaan gebruiken.
De top heeft wat liefde nodig, schuurpapiertje erover zou hem al weer een stuk netter maken.
Maar daarna? Impregneren met olie? Welke olie?
Ik wil niet dat mijn deeg straks allerlei enge dingen uit het hout trekt...
Laatst gewijzigd door guzzi op za 21 dec 2019, 20:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Houten werkbank

Bericht door Rik59 »

Ik gebruik gewone zonnebloemolie..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
guzzi
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35

Re: Houten werkbank

Bericht door guzzi »

Wordt dat niet ranzig?
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Houten werkbank

Bericht door Rik59 »

guzzi schreef: za 21 dec 2019, 17:51 Wordt dat niet ranzig?
Nee het werd zelfs aangeraden door de timmerman die mijn deegplank maakte..
De olie geeft geen smaak af en trekt snel in waardoor het vlot droog is

Zou niet graag de smaak van teak- of meubelolie in m'n brood hebben

Welke andere olie zou je willen gebruiken anders dan culinaire olie??
Hmm.. truffelolie of kokosolie vond ik een beetje te duur..

Moest hem wel de eerste keer 3 x oliën
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Houten werkbank

Bericht door bakplaat »

Vroeger hadden we in de verschillende bakkerijen waar ik ooit gewerkt heb, ook houten werkbanken, deze werden 2-3 x per jaar behandeld met paraffineolie.
Tegenwoordig is het gebruik van houten werkbanken door de VWA (voedsel en warenautoriteit) niet meer toegestaan.

Als thuis/hobbybakker ben je uiteraard vrij in doen en laten. :roll:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
guzzi
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35

Re: Houten werkbank

Bericht door guzzi »

Ik vond bij Ikea een flesje SKYDD wat bij de broodplanken stond.
Dit is speciaal voor het behandelen van houten producten die gebruikt worden bij het bereiden of serveren van voedsel.
Alleen jammer dat er niet op staat wat erin zit :roll:

https://www.ikea.com/nl/nl/p/skydd-hout ... -00046786/
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Houten werkbank

Bericht door Bakker Henk »

Ik zit te denken aan lijnolie. Te koop als zijnde gekookte lijnzaadolie.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Houten werkbank

Bericht door BakkerGerrit »

Inderdaad gekookte lijnolie. In de tijd van de houten werkbanken gebruikte wij dat ook eens per jaar. (Moest wel een paar dagen drogen). Nu gebruik ik het voor mn broodsnijplank.
Plaats reactie