Test rijskast
Geplaatst: do 09 jan 2020, 20:25
Vandaag test uitgevoerd met mijn home-made rijskast bestaande uit:
Ikea opbergbox
Ketelpan
2x hotpack
1x thermometer
1x hygrometer
in hoogte verstelbaar plateau
rijskom (gevuld met water, 27 ℃)
Werkwijze:
- water aan de kook gebracht, hot-packs erin enmet ketel en al in rijskast geplaatst (op siliconen mat)
- ipv deeg water in open rijskom ( 27 ℃)
- deksel op rijskast
- dmv gaatje in deksel een steek thermometer in het midden rijskast aangebracht.
- diverse metingen uitgevoerd
START TEST
Omgevingstemperatuur: 17 ℃
ipv deeg, water in open (niet afgedekt) rijskom: 27 ℃
Luchtvochtigheid rijskast: 80-90%
METINGEN temperatuur ℃ in rijskast
bij start : 31°
na 5 min: 32,5°
na 10 min: 31,9 °
na 20 min: 31,1°
na 30 min: 30,2°
na 35 min: 29,8°
na 45 min: 29°
na 60 min EINDE: 28° (indicatie rijstijd)
Watertemperatuur in rijskom (deegtemperatuur) na 60 min: 30,3°
Luchtvochtigheid nog steeds: 80%
Op zich niet verkeerd dacht ik! Schrok alleen even van de watertemperatuur/"deegtemperatuur" in rijskom na 60 min: 30,3°
Dus vraag is nu, is de "deegtemperatuur" in het begin na de startfase nog veel hoger geweest dan 30,3° die aan het einde gemeten is? Heb dit natuurlijk niet kunnen meten omdat anders de rijskast hiervoor telkens open moest.
Hoe waarschijnlijk is dit en hoeveel hoger zou maximaal mogen zonder dat het nadelig is voor de rijs en het deeg zelf?
Als iemand interesse heeft, kan ook wat foto's plaatsen!
Ikea opbergbox
Ketelpan
2x hotpack
1x thermometer
1x hygrometer
in hoogte verstelbaar plateau
rijskom (gevuld met water, 27 ℃)
Werkwijze:
- water aan de kook gebracht, hot-packs erin enmet ketel en al in rijskast geplaatst (op siliconen mat)
- ipv deeg water in open rijskom ( 27 ℃)
- deksel op rijskast
- dmv gaatje in deksel een steek thermometer in het midden rijskast aangebracht.
- diverse metingen uitgevoerd
START TEST
Omgevingstemperatuur: 17 ℃
ipv deeg, water in open (niet afgedekt) rijskom: 27 ℃
Luchtvochtigheid rijskast: 80-90%
METINGEN temperatuur ℃ in rijskast
bij start : 31°
na 5 min: 32,5°
na 10 min: 31,9 °
na 20 min: 31,1°
na 30 min: 30,2°
na 35 min: 29,8°
na 45 min: 29°
na 60 min EINDE: 28° (indicatie rijstijd)
Watertemperatuur in rijskom (deegtemperatuur) na 60 min: 30,3°
Luchtvochtigheid nog steeds: 80%
Op zich niet verkeerd dacht ik! Schrok alleen even van de watertemperatuur/"deegtemperatuur" in rijskom na 60 min: 30,3°
Dus vraag is nu, is de "deegtemperatuur" in het begin na de startfase nog veel hoger geweest dan 30,3° die aan het einde gemeten is? Heb dit natuurlijk niet kunnen meten omdat anders de rijskast hiervoor telkens open moest.
Hoe waarschijnlijk is dit en hoeveel hoger zou maximaal mogen zonder dat het nadelig is voor de rijs en het deeg zelf?
Als iemand interesse heeft, kan ook wat foto's plaatsen!