Oventhermometer
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
Oventhermometer
Sinds ik een nieuwe oven heb loop ik te worstelen met de temperatuur ervan.
Een oventhermometer gekocht (€16,- express niet de goedkoopste...) en die gaf aan dat de oven 10 á 15 graden warmer werd dan dat ik hem instelde.
Dat leek overeen te komen met wat ik waarnam in de baksels.
Nu heb ik hem voor de tweede keer in de oven gezet samen met twee broden, de oven ingesteld op 180 graden en...hij komt niet hoger dan 153 graden. De broden zijn na 25 minuten me al iets te bruin dus dat lijkt me aan alle kanten niet te kloppen.
Wat is een betrouwbare oventhermometer die ook een beetje snel de temperatuur aangeeft want dat duurt bij mijn exemplaar ook echt belachelijk lang. Na 35 minuten is hij nog steeds heeeeeel langzaam aan het stijgen... Waardeloos dus
Een oventhermometer gekocht (€16,- express niet de goedkoopste...) en die gaf aan dat de oven 10 á 15 graden warmer werd dan dat ik hem instelde.
Dat leek overeen te komen met wat ik waarnam in de baksels.
Nu heb ik hem voor de tweede keer in de oven gezet samen met twee broden, de oven ingesteld op 180 graden en...hij komt niet hoger dan 153 graden. De broden zijn na 25 minuten me al iets te bruin dus dat lijkt me aan alle kanten niet te kloppen.
Wat is een betrouwbare oventhermometer die ook een beetje snel de temperatuur aangeeft want dat duurt bij mijn exemplaar ook echt belachelijk lang. Na 35 minuten is hij nog steeds heeeeeel langzaam aan het stijgen... Waardeloos dus
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Oventhermometer
Om te kijken of je thermometer correct werkt kun je hem in een pannetje kokend water zetten.. hij moet dan 100 graden aangeven..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
Re: Oventhermometer
Dat is een vrij helder idee zo op de zaterdagavond
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Oventhermometer
Je hebt nu een kalibratie gedaan bij 100 °C. Nog niet bij hogere temperaturen. daar kan ie misschien juist afwijken. Misschien een thermometer van iemand anders uit proberen?
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Oventhermometer
Wat zegt de fabrikant van de oven??
Ik denk dat je daar moet beginnen..
Ik heb ook pas een nieuwe oven en kan perfect fijnregelen nu.. verder is hij ook zuiniger met energie..
Een nieuwe oven moet een verbetering zijn lijkt me..
Ik denk dat je daar moet beginnen..
Ik heb ook pas een nieuwe oven en kan perfect fijnregelen nu.. verder is hij ook zuiniger met energie..
Een nieuwe oven moet een verbetering zijn lijkt me..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Oventhermometer
Dat lek schieten hoeft natuurlijk niet persé, maar gewoon doorgaan met bakken is wel een goed idee. Ik zou me gewoon niet zo druk maken om de temperatuur. In mijn Rofco bakken ook niet alle planken even licht/donker. De exacte temperatuur is helemaal niet zo belangrijk, zeker niet als het om 10 °C verschil gaat. Het gaat erom dat je je oven snapt, dat je er de resultaten uit kan krijgen die je wilt. Ik weet niet of je op een vaste temperatuur bakt, maar veel mensen beginnen op hoge temperatuur en schakelen na een minuut of 10 of zo terug naar iets wat zon 40 °C lager ligt. Daar kan je natuurlijk eindeloos mee spelen om je broden bruiner of minder bruin te krijgen.Schiet mij maar lek, ik ga wel gewoon door met bakken
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- guzzi
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 99
- Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35
Re: Oventhermometer
Tja ik kan hem opnieuw calibreren maar ik krijg nu de resultaten die ik wil.
Als ik ergens bij de Blokker ofzo tegen een andere oventhermometer aanloop voor €5,- dan neem ik die wel mee, puur om te zien wat er nou precies gebeurt.
Als ik ergens bij de Blokker ofzo tegen een andere oventhermometer aanloop voor €5,- dan neem ik die wel mee, puur om te zien wat er nou precies gebeurt.
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: Oventhermometer
Ik gebruik voor mijn houtoven een infrarood thermometer. Misschien dat in je kennissen of werksfeer iemand zo'n thermometer heeft die je kunt lenen?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.