Rijsmandjes en bakblikken
Geplaatst: di 31 mar 2020, 00:05
Voor mijn nieuwe oven dien ik nog rijsmandjes en bakblikken aan te schaffen. Het type Holzschliff (geperste houtspaanders) gaat mijn voorkeur naar uit vanwege de leuke versieringen die je na het bakken in het brood terug ziet.
Het hoogste rendement op de vloerplaat van 40 x 40 cm lijk ik te verkrijgen met 4 ronde vormen met een diameter van 18,5 cm met een broodgewicht tot 750 gram. Lijkt me in eerste instantie wat klein. Kan me daar natuurlijk ook in vergissen omdat ik in de Dutch oven broden van ruim 1600 gram maakte. En die waren wel erg groot.
Heb ik met de circa 1 cm tussenruimte voldoende of gaat het deeg door de ovenrijs nog fors groeien met name in de breedte, zodat ze vervolgens aan elkaar vast gaan bakken? In dat geval is dat geen optie.
Er is ook nog een ronde maat voor een brood tot 1000 gram, diameter 23 cm. Maar daar kom ik weer erg ongunstig mee uit.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij de rechthoekige rijsmandjes met de maten 25x13x7 boodgewicht tot 750 gram. Tot 1000 gram heeft de maat 25x15x7,5 en tot 1500 gram 33x15x8. De diverse maten samen gebruiken lijkt me dan weer niet verstandig vanwege de verschillende baktijden.
Voor rechte bakblikken hetzelfde euvel qua indeling.
Als iemand mij hierbij kan helpen ben ik daar heel blij mee.
Het hoogste rendement op de vloerplaat van 40 x 40 cm lijk ik te verkrijgen met 4 ronde vormen met een diameter van 18,5 cm met een broodgewicht tot 750 gram. Lijkt me in eerste instantie wat klein. Kan me daar natuurlijk ook in vergissen omdat ik in de Dutch oven broden van ruim 1600 gram maakte. En die waren wel erg groot.
Heb ik met de circa 1 cm tussenruimte voldoende of gaat het deeg door de ovenrijs nog fors groeien met name in de breedte, zodat ze vervolgens aan elkaar vast gaan bakken? In dat geval is dat geen optie.
Er is ook nog een ronde maat voor een brood tot 1000 gram, diameter 23 cm. Maar daar kom ik weer erg ongunstig mee uit.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij de rechthoekige rijsmandjes met de maten 25x13x7 boodgewicht tot 750 gram. Tot 1000 gram heeft de maat 25x15x7,5 en tot 1500 gram 33x15x8. De diverse maten samen gebruiken lijkt me dan weer niet verstandig vanwege de verschillende baktijden.
Voor rechte bakblikken hetzelfde euvel qua indeling.
Als iemand mij hierbij kan helpen ben ik daar heel blij mee.