Pizzasteen VS pizzasteel

Voor alle vragen over deegrollers, bakblikken, rijsmandjes, broodmessen, graanmolens, rijskasten en andere gereedschappen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Victory
Deegkneder
Berichten: 140
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Victory » wo 23 sep 2020, 23:06

Hallo allemaal,

Ik vraag mij af wat het verschil is tussen een Pizzasteen en pizzasteel buiten dat de één makkelijk breekt (door een sterke lompe peuter 😅) en de ander het risico verwaarloosbaar lijkt.

Wat is de toegevoegde waarde ten opzichte van een voorverwarmde bakplaat? Het is toch weer een (dure) aanschaf..

Groetjes Victory
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3493
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door lekkermelig » do 24 sep 2020, 09:43

Ze fungeren allebei als een soort heat sink, oftewel warmteopslag, zodat je oven lekker op de goede temperatuur blijft. Afhankelijk van de dikte zal een steen vaak wat trager opwarmen, en hij is natuurlijk een stuk breekbaarder.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Goku
Jongste bediende
Berichten: 43
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Goku » wo 30 sep 2020, 17:27

Hoi Victory,

Ik ben ook precies aan het kiezen tussen een steel en een steen :) .
De steel is zo'n beetje 3x zo zwaar en 2 tot 4x zo duur. Met de factor 3x zo zwaar kan de lompe kleuter eerder beschadigen dan de steel.

Ik neig op het moment naar de steel, er zijn wat testen hier en daar te vinden dat het bakresultaat op metaal wat beter is. Marginaal beter, maar ik ga er denk ik toch maar voor. Overigens geven diezelfde testen wel aan dat het steel langere tijd nodig heeft om op te warmen, wel een uur.

Geen haast aan mijn kant, ik neem nog even de luxe tijd om wat te twijfelen :D .

Gebruikersavatar
Victory
Deegkneder
Berichten: 140
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Victory » wo 30 sep 2020, 21:43

Goku schreef:
wo 30 sep 2020, 17:27
Geen haast aan mijn kant, ik neem nog even de luxe tijd om wat te twijfelen :D .
Dat heb ik dus ook... Buiten het geld dat het kost, ik wacht wel. En tot die tijd is een voorverwarmde bakplaat ook erg prettig. Maakt toch verschil vind ik 🙃 en je hoeft minder lang voor te verwarmen, scheelt weer stroom of chips vergeten 🙈

Ik heb zelfs ontdekt dat de bakplaat voor op mijn rooster icm bakpapier ook een perfecte inschiet plaat is 😂
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5144
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Levinebaktbrood » do 01 okt 2020, 01:45

Goku schreef:
wo 30 sep 2020, 17:27
Hoi Victory,

Ik ben ook precies aan het kiezen tussen een steel en een steen :) .
De steel is zo'n beetje 3x zo zwaar en 2 tot 4x zo duur. Met de factor 3x zo zwaar kan de lompe kleuter eerder beschadigen dan de steel.

Ik neig op het moment naar de steel, er zijn wat testen hier en daar te vinden dat het bakresultaat op metaal wat beter is. Marginaal beter, maar ik ga er denk ik toch maar voor. Overigens geven diezelfde testen wel aan dat het steel langere tijd nodig heeft om op te warmen, wel een uur.

Geen haast aan mijn kant, ik neem nog even de luxe tijd om wat te twijfelen :D .
De pizza-/broodbaksteen steen die ik heb (3 cm dik) moet ook een uur opwarmen en is zeker zo zwaar als de steel. Dat maakt dus niks uit. Een dunne steen is minder zwaar en hoeft korter voorverwarmd te worden, maar zo'n dunne steen houdt ook minder lang de warmte vast.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Goku
Jongste bediende
Berichten: 43
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Goku » do 01 okt 2020, 16:46

Ok, Levine, dank voor deze info. Ik heb het idee dat de steel dan voor mij inderdaad de beste keus blijft,
Ik heb ook wat interessante info gezien over zuurdesem pizza bodems. Lijkt me zo fijn! Lekker creatief aan de slag met het deeg, saus en toppings.....
Mijn geduld wordt in negatieve zin op de proef gesteld nu, mijn impulsiviteit neemt wat toe nu :D .
Laatst gewijzigd door Anna op za 03 okt 2020, 16:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: quoten van een voorgaand bericht is overbodig

Gebruikersavatar
Andre de Bakker
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: za 23 jan 2021, 15:25

Re: Pizzasteen VS pizzasteel

Bericht door Andre de Bakker » ma 25 jan 2021, 17:47

Even een vraag, zou je ook een steengrill steen kunnen gebruiken?

Afbeelding

Afbeelding

Plaats reactie