Pagina 1 van 1

haarnetjes?

Geplaatst: vr 07 okt 2022, 23:03
door Eef
Aan alle medebakkers,

Ik lees wel eens over haarnetjes op het forum, jullie gebruiken ze in de rijsmandjes. Welke haarnetjes gebruiken jullie en waar koop je ze? Bij gebruik moet je het mandje niet meer bestrooien neem ik aan, maar alleen het netje🤷‍♀️

Alvast bedankt.

Eef

Re: haarnetjes?

Geplaatst: za 08 okt 2022, 06:47
door Jos bakt
Ik bestel ze hier.

Ik bestrooi het netje niet. Ik decoreer mijn deegstuk met zaden of rol het in meel (rijstebloem of roggemeel).

Re: haarnetjes?

Geplaatst: za 08 okt 2022, 08:42
door Victory
Ik heb ze indertijd mee besteld bij Beko bakkerij gereedschappen. En ik mik bij ongedecoreerd brood daar mijn rijstestrooimeel in en het deegstuk word na het vormen ook door rijstestrooimeel gehaald. Lost fantastisch nooit gedoe.

Re: haarnetjes?

Geplaatst: za 08 okt 2022, 09:44
door lekkermelig
Ik heb van die houtpulp mandjes, nooit gedoe met lossen. Met rieten mandjes zou je daar eerder last mee kunnen hebben maar met een beetje rogge of rijstmeel is het meestal ook niet nodig. Plastic heb ik geen ervaring mee.
Maar waarom niet gewoon die katoenen inleg die er speciaal voor is gemaakt? Die zijn iig voedsel veilig , een hoop plastic is dat helemaal niet. En het scheelt weer in de afvalberg.

Ik zou dit in ieder geval alleen gebruiken als het zonder niet lukt.

Wil

Re: haarnetjes?

Geplaatst: za 08 okt 2022, 13:32
door De Broodvirtuoos
Haarnetjes werken perfect, en wordt in bakkerijen veelal gebruikt uit economische overwegingen.
Namelijk, bij vuil of schimmelvorming, gewoon wegmikken, deze kosten maar ca. een halve cent per stuk.
Veel goedkoper dan linnen uitwassen....

Ikzelf gebruik wel linnen, omdat ik de tijd heb om deze goed uit te vegen en dan goed te laten drogen, juist om schimmel ("het weer") te voorkomen.
Voor sommige broodsoorten gebruik ik geen linnen, juist om het patroon van het mandje na het bakken nog te kunnen zien.
Ik bestuif deze dan met een zeefje met een mengsel van half roggebloem en half rijstebloem. Ook alleen roggebloem is mogelijk.

Tip: Wanneer je de gehele binnenkant (boven- en onderkant) heb bestrooid, zou je de mandjes (tenzij héél voorzichtig) niet meer moeten verplaatsen. Vaak valt de stuifbloem dan onderin het mandje, waardoor je problemen krijgt met het lossen.

Mijn ervaring met plastic-rijsmandjes is, dat deze zonder linnen of haarnetjes altijd kleven, zeker bij nachtoverbrugging, maar ook het plaatsten in een (vochtige) rijskast geeft zonder linnen of haarnetjes problemen, tenzij je ze ruimschoots met rijstebloem bestrooi. Maar dat geeft bij het lossen weer de (on)nodige rommel (overtollige rijstebloem)...

Re: haarnetjes?

Geplaatst: do 13 okt 2022, 08:32
door Eef
Dank jullie voor de reactie. Ik heb geen probleem met het uitstorten, maar ik bak niet zovaak vloerbroden en ben altijd een beetje ongerust dat er beestjes in de restjes bloem komen. Ik borstel de mandjes altijd goed schoon, maar je krijgt nooit alles van tussen de randjes dus netje leek me wel wat dan heb je dat in ieder geval niet.

Re: haarnetjes?

Geplaatst: do 13 okt 2022, 08:41
door Victory
Dan ben jij dus meer en type voor plastic mandjes met een netje 😉. Na gebruik mik ik alles in de vaatwasser en gaat het weer netjes de kast in. Ook handig dat kinderen of ikzelf de mandjes niet kunnen verpesten door ze in het water te zetten of te knoeien😁

Re: haarnetjes?

Geplaatst: do 13 okt 2022, 15:23
door Joannes
Als er met haarnetjes wegwerp badmutsen bedoeld wordt, dan gebruik ik die ook nadat ik het deeg geplaatst heb in de geperste pulp rijsmandjes.

Re: haarnetjes?

Geplaatst: do 13 okt 2022, 17:32
door Victory
Joannes,

Het gaat echt om hele simpele haarnetjes. Kun je een keer of 5 mee doen voordat ze gaten gaan vertonen.
Douchemutsen gebruik ik dan weer voor over mijn deegkom of rijsmand om het deeg tegen uitdrogen te beschermen. Gewoon van die euro dingen van de Blokker.