Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door jasmon
#57085
Al een aantal keren heb ik een spelt brood gemaakt met een kookstuk.

800 meel /200 bloem
50 gr lijnzaad
8 gram gist
650 gram water
50 gr zonnebloemolie
12 gram zout

De vraag gaat over het kookstuk.
Van bovenstaande maak ik de avond voor gebruik een kookstuk 1 op 5 dus 50 gram van de meel/bloem en 250 gram water. Dat meng ik en breng het aan de kook. Laat het afgedekt tot max 24 uur op kamertemperatuur staan.

Maar hoe moet zo'n kookstuk er eigenlijk uit zien? Bij mij is het een grijze waterige pap. Klopt dat?

Bij een kookstuk denk ik eerder aan íets compacter als een stukje deeg.




Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

Door Hans0166
#57087
met 50 gr bloem en 250 gr water krijg je zeker geen vast deeg, dat wordt een soort dunne bloempap.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#57089
Een kookstuk is een dikke pap. Tip: als je het zo lang wilt bewaren kan je het beter goed afgedekt in de koelkast zetten. Als je het zo lang op kamertemperatuur laat staan kan het bederven en kan het weer waterig worden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Door jasmon
#57092
Bedankt voor de duidelijkheid.

Ik denk dat ik het dan in ieder geval te lang op kamertemperatuur laat staan.





Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk


Versleten bakblik?

Ik bak al een tijd mijn broden in twee BBM's een P[…]

Desem vraag

Tijdens de opstartfase van een desem gaat hij vaak[…]

Oud brood

Hallo broodbakkers en bakkerinnen, Lees af en toe[…]

Dank je. Bij mij blijft hij er los inzitten en sle[…]