Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door 1md65
#58391
Hoe kan ik pistolets het best krokant houden zonder ze even terug in de oven te moeten leggen. De dag dat ik pistolets bak zijn ze heel krokant maar de volgende ochtend zijn ze zacht. Ik bewaar ze in een broodmandje met een keukenhanddoek er over.
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58392
Zachter worden van de korst is eigenijk niet te voorkomen.
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#58403
Levinebaktbrood schreef:
wo 06 dec 2017, 09:17
Zachter worden van de korst is eigenijk niet te voorkomen.

Idd. niet te voorkomen ;B , maar een zacht geworden korst is gemakkelijk terug krokant te maken, door je pistolets even op te piepen, ze licht te bevochtigen en in een hete oven te plaatsen (200°C./10min.) of nog makkelijker even onder de grill, maar let hierbij wel op dat ze niet verbranden.
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#58404
Cor, dat is helemaal waar maar dat wil ze niet, lees de vraag nog maar eens goed ....... Daarom heb ik het er niet bij gezet.
Gebruikersavatar
Door ghost
#58405
Intersant onderwerp , want het rare is als je stokbrood of pistolet gaat kopen s'morgens bij de bakker of carrefour , steken ze dat in papieren zakken en tegen de avond zijn die nog altijd krokant. Als ik die zelf bak gelijk 1md65 , zijn die na 6 uren al terug mals , we laten ze toch sjans lang genoeg afkoelen , en steek ze ook in papieren zak. precies alsof ze nog ergens een toevoeging bij doen om het langer krokant te houden. Ik spreek hier wel over Belgische bodem weet niet als dat in Nederland ook zo is bij de bakker of carrefour of jumbo,...... Dus ik zou eens proberen in papieren zakken te steken en niet op een hoop maar langs elkaar .
Gebruikersavatar
Door Gebaxke
#58430
Wat er vaak bij gaat bij de fabrieks pistoletjes en stokbroden is krokantpoeder. Daar zitten o.a. onvergistbare suikers in die houden het zaakje lekker knisperig en het goedje E472 wat in pudding en kant en klare slagroom gaat om het goedje te binden, geleren. Zelf heb ik wel eens met dextrose (druivensuiker) gespeeld voor harde broodjes, bij 2-3% toevoegen worden ze knapperig en blijven ze dat ook wat langer. Maar ook dat blijft geen dagen knisperig.
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#59672
Dag,

Idd pistolets zijn hightech producten, met natuurlijke grondstoffen raak je er niet aan het zelfde resultaat. Mijn ervaring is wel, dat 20g honing op 500g bloem een betere en langer knapperige korst maakt, ook helpt genoeg stoom. Het juiste vormen helpt ook. De Oostenrijker zijn er koning of eerder kijzer in. Ik heb er onlangs over geschreven op mijn blog. Essentie is je moet je pistoletjes opvouwen en je moet de juiste hoeveelheid roggebloem gebruiken om te vormen. Het is wel en kunst en ik vorm mijn pistoletjes wel mentaal niet zo....

https://echtbrood.wordpress.com/2018/03 ... stoletjes/

Groetjes
Stefan
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59674
StefanDijle schreef:
do 29 mar 2018, 07:58
Het juiste vormen helpt ook. De Oostenrijker zijn er koning of eerder kijzer in. Ik heb er onlangs over geschreven op mijn blog. Essentie is je moet je pistoletjes opvouwen en je moet de juiste hoeveelheid roggebloem gebruiken om te vormen. Het is wel en kunst en ik vorm mijn pistoletjes wel mentaal niet zo....


Stefan Hier in Nederland zijn dit Pistolets

Afbeelding

De ronde gevouwen modellen worden Kaiserbroodjes genoemd.

Zo kun je ze Vouwen

En wil het niet meteen lukken, gebruik er dan maar de 'steker' voor. ;B

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#59676
Ik weet wel, dat pistoletjes rond zijn, ook in België trouwens. Ik had het voor al over, dat voor een goed knapperige korst, ook goed spanning in de deeg moet en daar is een handsemmel gewoon nog wat beter in.
bakplaat schreef:
do 29 mar 2018, 10:09
En wil het niet meteen lukken, gebruik er dan maar de 'steker' voor. ;B
Nu daar geraak je misschien aan je sterretje, maar je korst word daar niet beter van; wil het niet meteen lukken, moet je oefenen, en nog eens proberen -en moest je nog problemen hebben - dan doe het op nieuw ;)

Mvg
Stefan
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59684
Daar ben ik het dan wel met Stefan eens. Als je goed kan vouwen krijg je betere resultaten dan met een stempel. Maar dat is iedereen vast vergeten omdat kaiserbroodjes in NL vaak van die kartonnen fabrieksgevallen uit de supermarkt zijn.

En als je even vol verbazing wil kijken moet je gewoon dit fimpje even bekijken
http://www.homebaking.at/handsemmel-1-minute-vollgas/

Maar als je het echt wil leren is deze nuttiger
http://www.homebaking.at/handsemmel-formen/

Wil
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59685
Eindelijk een goed filmpje over het vouwen van kaiserbrotchen! Dank je wel Wil. Erg informatief👍
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#59688
Wil, de links van Dietmar staan in mijn blogpost toch ook al, wat denk je hoe ik weet hoe het moet ;)
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59689
Nou, ik had je blog nog niet gelezen, omdat ik al weet hoe ik ze zou moeten maken :rofl2: Bovendien stond de link goed verstopt.
Ik heb die link drie jaar geleden trouwens ook al eens hier op het forum gezet. Alleen dat eerste filmpje erbij kon ik niet meer terugvinden :-)

Maar een beetje herhaling kan geen kwaad, en word zelfs wel eens gewaardeerd. Daar heb je tenslotte zo'n forum voor ;B

Wil

Boek heb ik uit de kringloop gehaald. boek met hum[…]

Starter online kopen/ruilen?

zo gedroogd is hem. Ik stuur hem dan deze dagen op[…]

Brood van Gerrit

LICHTBRUIN MELKBROOD http://a67.tinypic.com/2d[…]

Rustig op het forum....

Ook voor Sinterklaas is al gebakken. En morgen wor[…]