Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59796
Wellicht hebben velen ze al gegeten... de Kampioentjes van de Aldi
Ikzelf vind het een superlekker broodje en ofschoon ik geen of zeer weinig brood meer koop .. deze toch wel...

Iemand enig idee hoe je deze zou kunnen maken??... enig idee van recept??
Zou het graag willen proberen om ze ook zelf te maken..

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59800
Bioloogje schreef:
ma 09 apr 2018, 19:11
Je maakte me nieuwsgierig want ook ik vind kampioentjes erg lekker. Dus ging ik neuzen op Google en vond dit recept : http://gezondlevenvanjacoline.blogspot. ... spelt.html Misschien een idee?
Haha... we zijn dus inderdaad op weg THNX!!

Vond hier ook nog iets... http://www.bakkertje.nl/images/Broodjes/Kampioentje.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=a2_zX429fJY
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59801
Grappig filmpje. Maar ik vind die kampioentjes wel een beetje bleekneuzerig. Ik ga zelf voor een iets donkerder korst.
Laat je het resultaat zien wanneer je ze gebakken hebt? Ben benieuwd!
Gebruikersavatar
Door Bakkerij van Driel
#59803
De originele kamppioentjes werden gemaakt met een speciale mix Kornspitz.
Ik verwacht eigenlijk niet dat die nu nog gebruikt word, omdat die mix vrij kostbaar was/is.
Kornspitz geeft het brood een typische smaak, geur en kleur. En is nog steeds erg populair in Duitsland.
Ik vond het altijd wel een lekker broodje.
Origineel deden we aan de onderkant zonnebloem pitten, en aan de bovenkant een mengsel van maanzaad en sesamzaad.
We maakte het altijd aan het einde van de dag. omdat je na het maken van de kampioentjes de gehele verdeel en opbolmachine schoon moest maken, omdat het een rommeltje werd met al dat zaad en ook nog ei strijksel om het te laten plakken.
Ik weet niet of je eventueel aan een kleine hoeveelheid Kornspitz zou kunnen komen.
En ik denk dat het nog best lastig zal zijn om de smaak hiervan te kopiëren.
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59806
Br00dd00s schreef:
di 10 apr 2018, 00:40
Ik weet niet hoe goed jullie Duits is, in Der Sauerteig, het Duitse forum voor zuurdesembrood, heb ik een recept voor Weltmeisterbrötchen gevonden: http://www.der-sauerteig.com/phpBB2/vie ... php?t=7627

De ingrediënten van dit komen ongeveer overeen met de ingrediënten voor Kornspitz: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Kornspitz
Von meinem Handy gesendet
Dank, ons Duits is zeer goed.... Geradeaus und dann um die Ecke und dort kenne zie verrekke.. :G :G

Ik weet trouwens niet of het verstandig is om over Weltmeisterbrötchen te praten...
Dan komt bij velen 1974 naar boven.... en dat is traumatisch
In dat jaar zijn ook veel televisies gesneuveld..
Sommigen hebben daar nog gevolgen aan over gehouden...
Maar dit verder terzijde..

Ik las dat het Kampioentje in 1984 ontwikkeld is en oorspronkelijk uit Oostenrijk komt...
Gebruikersavatar
Door Bioloogje
#59808
Vriend Google toont het bestaan van Kornspitz broodjes naast de Kampioentjes, wat suggereert dat er een verschil is.
Dank voor je link @Brooddoos! Want desem is toch de bom in huize Bioloogje...
@Rick: in 1984 was Italië regerend wereldkampioen, notabene veroverd op West-Duitsland. Dat verzachtte de pijn van 1974 (de reden van de aanschaf van een heuse kleurentelevisie) bij de voetballiefhebbers in mijn ouderlijk huis aanzienlijk. :G
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59811
Dietmar Kapl van homebaking.at heeft een recept voor Kornspitz
http://www.homebaking.at/kornspitz/
Hij heeft ze alleen een andere naam gegeven omdat de naam beschermd is. Omdat ie dat pas achteraf gedaan heeft zie je het nog wel in de url van zijn blog terug. Ik heb ook al regelmatig dit soort broodjes gemaakt, ook in The Rye Baker staat er een recept voor.
Nou heb ik nog nooit brood van de Aldi gegeten, dus of het hetzelfde smaakt... maar dit soort broodjes zijn wel erg smakelijk.

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59813
Will!!!

:2th: :2th: WAT EEN GEWELDIGE SITE!!! :2th: :2th:
Zoveel mooie en prachtige broodsoorten!!

:DB2: :DB2: :DB2: :DB2: :DB2: :DB2:
Gebruikersavatar
Door Maciek
#59814
Wat een leuke discussie met veel recepten! Ik ga eerst 'de kampioentjes' bij Aldi kopen, want ik ben erg nieuwsgierig ernaar geworden.
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#59815
@Rick59
Ja, prachtige site hè? Is een van mijn favoriete blogs, vooral ook omdat deze man echt verstand heeft van broodbakken, en naast zijn Oostenrijkse specialiteiten ook allerlei andere spullen bakt.
Vond zijn taartjes/koekjes adventskalender ook geniaal. Maar wat een werk om dat allemaal op te schrijven...

Wil
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59816
@Wil Is inderdaad veel werk.. ik heb het zelf gedaan met m'n honden maar er min meer mee opgehouden.. (broodbakken is leuker :grin: :grin: )
Op welke bladzijde staat het recept in The Rye Baker??

Net nog een paar kampioenen gescoord bij de LIDL.. FF kijken of er smaakverschil is met de Aldi..

Morgen gaan we een poging wagen.. ik heb hoop LOL... een "veilige" start staat klaar..
Wat ik gezien heb is mosterd, karwijzaad en moutextract essentieel...

Als ik hem dalijk op de rit heb wil ik hem ombouwen op desem...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59825
Sorry Aldi... maarreh...

De kampioen is gekraakt!! :G :G

Afbeelding

Ik durf ze rustig naast die van welke bakker dan ook te leggen..
Ook qua smaak

Afbeelding

Afbeelding

Onderstaand recept gebruikt waar ik de optionele zaken nog even heb weggelaten..

Kampioentjes

Deegtemperatuur 26 graden
 150 gram speltmeel
 150 gram volkorenmeel
 200 gram bloem
 50 gram roggemeel
 8 gram droge gist
 9 gram zout
 9 gram olijfolie
 330 gram lauwwarm water
 30 gram mosterd
 10 gram karwijzaad gemalen
 10 gram maltose / moutsiroop
 zaden: zonnebloempitten, sesamzaad, maanzaad
Optioneel
 20 gram boter
 10 gram gemalen koriander
 10 gram gemalen komijn
 Lijnzaad
 Havervlok
 Roggevlok
Mengen … 10 minuut rust ….5 minuten kneden met spiraalkneder.
Opbollen.. afdekken en 1e rijs in 60 minuten
1 x stretch & fold… na 30 min
Storten op een snijplank
Rechthoek vormen van ongeveer 24 cm x 18 cm
Zonnebloempit op de onderkant
Snij deeg in 12 stukken (broodje 6 x 6)
Bovenkant in maanzaad en sesamzaad
Afbakken op bakplaat met bakpapier.
2e rijs 45 minuten
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden
Afbakken in 20 minuten op 230 graden bij 60% hydratatie


Mocht iemand nog suggesties hebben...
Ik kan qua kruiden en specerijen nog wel even variëren..

Afbeelding
Anna liked this
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59833
Prachtig...Bij deze voorgedragen voor het kampioenschap Kampioentjes bakken. :G ^)^

Maar er is nog meer tussen hemel en aarde in de bakkerswereld ,wat je met dit recept kunt.
Bak er ook eens deze 'Triangels' van:

Afbeelding[/url]

Afbeelding

Hoe dan ? Zie hiervoor mijn Fotoalbum/Werkwijze Wat ik al vele jaren geleden hier en ook al eerder in een vorig forum geplaatst heb.
In de bakkerij worden deze broodjes dagelijks nog veelvuldig gemaakt en hebben ze er een speciaal apparaat voor, wat voor mij een veel te dure investering zou zijn. Vandaar dat ik deze manier van het vormen, met behulp van een springvorm heb bedacht.

Dan is er hier ook nog een variant, van een wit waterdeeg gebakken:

Afbeelding
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59838
Cor wat heerlijk om een "oude rot" als jij te zien bakken!!
Ik wou dat ik kon wat jij kan.. maar dat zal wellicht nooit zover komen...
Zoveel jaren praktijkervaring vlak je niet zomaar weg..
Ik merk het zelf.... mijn ervaring in de keuken zet je niet zomaar bij een ander neer..
Gaat het alweer een beetje beter met je??

Via je link kwam ik er niet... op https://www.flickr.com/photos/bakplaatjes/sets/ wel...
Ik denk dat je Triangels weggehaald of verplaatst hebt... maar heb toch wel iets gevonden. :2th:
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#59839
Probeer deze link dan eens Rik...

https://www.flickr.com/gp/bakplaatjes/YEz07R

Toevallig vanmorgen op controle geweest en de chirurg heeft besloten de pen uit mijn been te verwijderen, wegens een vervelende infectie van wondroos .Dit gaat volgende week woensdag 18 april gebeuren.
Laatst gewijzigd door bakplaat op do 12 apr 2018, 14:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Koos de bakker
#59840
Cor, sterkte ermee! Ik leef met je mee.

Gr. Koos
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59844
Yep Cor... deze werkt... gezocht en gezocht voor een mal voor de vierkante pioenen.. maar gevonden...

Wat zei je nou Cor?? Je kwam de 18e een mandje triangels brengen??? :shy: :shy:

Was het maar weer zover... want we missen je broodgeuren!!! Al een tijd niks... reeds een paar keer geroken aan het scherm.. helaas alleen schermpoetsmiddel... :( :(
Gebruikersavatar
Door Maciek
#59852
Cor, hier een nieuweling. Ik ben op dit moment aan het nadenken, hoe ik zo minimalistisch mogelijk kan brood bakken. Ik zag op de foto's dat je zeer creatief je spullen gebruikt. Als genezen bent, hoop ik dat je je ervaring wilt daarover delen. Voor nu veel beterschap.
Gebruikersavatar
Door Molenbroodje
#60077
Zoooo, die kamioentjes zien er echt goed uit Rick :2th: !! Het werkt aanstekelijk, misschien ook keertje proberen.
Brood uit BBM rijst steeds niet

Als je met rijst-/amandel en/of boekweit meel enz.[…]

Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken […]

M’n eerste croissants

Even nieuwsgierig: Waarom doe je dit hele proces […]

Broodbakklungel

Welkom, Als je wilt bakken zonder tarwe is het we[…]