Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Gebruikersavatar
Door 1md65
#60635
Waarom varieert het aantal keren rijzen van broden/broodjes van 2 tot 3 soms 4 . Waarom verschilt dit ? Zijn de broden/broodjes met meerdere rijsbeurten luchtiger/beter?
Alvast bedankt voor jullie reacties
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#60643
Het heeft inderdaad invloed op de structuur van de kruim. Maar eerder omgekeerd als je denkt. Als je de rijs vaker stoort, word het compacter en gelijkmatiger. Dus kijk naar een ciabatta. Daar probeer je zo wending als mogelijk te bewegen om grote onregelmatige gaatjes te hebben. Het andere einde is een kaiser broodje dat je zelfs nog ingewikkeld opvouwt, met als resultaat kleine heel regelmatige gaatjes.

Groetjes
Stefan
Mon premier baguette :-)

Volgens het recept van Leo Pelzer (youtube) gemaak[…]

Eerste zuurdesem

https://www.theperfectloaf.com/beginners-sourdough[…]

Starter online kopen/ruilen?

Dank allen voor de hulp en adviezen! Inmiddels met[…]

Hallo, ik ben nieuw hier

Welkom Corine! Veel bakplezier gewenst (en laat ee[…]