Hoi, ik ga in het nieuwe jaar verhuizen en heb nu ruimte voor een speciale plek om brood te bakken, hoera!
Ik heb 2 keuzes.
Een plek inrichten in een (onverwarmde maar geïsoleerde) schuur, dan kan ik losse werktafel kopen, paar kasten klaar, of in een (verwarmde) bijkeuken waar ik een hoek heb van ongeveer 2 x 2 meter in een hoek.
Kan iemand me tips geven hoe het beste in te richten? Er is hier zo veel ervaring...
Ik heb daar:
bakkerijwereld spiraalkneder op een trolley met wielen ( lekker laag)
Bear Teddy
bakkerijwereld oven (bw home edition)
combi/oven in de keuken
stoomoven (Miele) in de keuken
evt: oven uit oude huis (werkt nog prima).
Ik hou van veel broden te gelijk maken 1 keer per week, invriezen en oppiepen. Hiervoor maakte ik gebruik van mijn 3 ovens tegelijk.
Liefst koop ik een gebruikte Rofco, (en verkoop bw home edition, ook al is die prima) maar toen Edwin alles wegdeed had ik het nieuwe huis nog niet helaas.... Tips?
Dus: wat is het beste systeem, welk materiaal is het beste voor blad: roestvrijstaal, steen, composiet?
Hoe doen jullie het?
Eeuwige dank!!!
gezocht of tips voor systeem
- laincha
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32
gezocht of tips voor systeem
Enthousiast amateur
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4041
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: gezocht of tips voor systeem
Nou, ik denk dat allebei de opties niet slecht zijn. Wat een keuze :-) Maar ik zou voor de schuur gaan met wat voorwaarden..
Ik bakte zelf altijd in onze 3x3m keuken, veel te klein, met een Rofco B40 en een Manz op elkaar gestapeld.
Heb onlangs de spullen naar mijn garage verhuisd, omdat ik meer ruimte wilde en misschien ook ooit nog eens wat cursussen daar geven.
Voorlopig is de boel niet geïsoleerd en ook niet verwarmd. Dat wordt in de winter wel een probleem, maar ik heb daar ook nog een rijskast staan die ik van Levine heb overgenomen, samen met een giga stapel bakken, mandjes, ovens en rvs tafels en nog veel meer. Met de rijskast erbij is de temperatuur daar geen probleem, en anders kan het deeg altijd nog naar binnen. Als jouw schuur wel geïsoleerd is en niet zo vaak bakt kan je er altijd nog een kachel neerzetten of zo'n infra rood paneel.
Maar ik vind het perfect dat al die meel bende niet meer in mijn keuken staat! Het enige wat ik daar nog mis is stromend water en dus ook een fatsoenlijke wasbak. Uiteindelijk wil ik ook nog wel wat tegelen of vloeren bewerken zodat ik de boel makkelijker kan schoonmaken.
Ik heb zowel een houten werkbank als rvs tafels. Er is voor beiden wat te zeggen. RVS maakt makkelijker schoon, sommige mensen vinden hout prettiger werken als ondergrond. Je kan ook een RVS tafel nemen en een los houten werkblad daarop (zoals bij mij), dan kan je voor kliederspul het RVS gebruiken en voor gewone deegjes het hout.
Zorg vooral dat je stromen water dichtbij hebt, voldoende ruimte om je broden af te laten koelen, en misschien ook om je meel op te slaan. Dat laatste kan tricky zijn vanwege de temperatuurschommelingen, dat schijnt niet echt goed te zijn voor je grondstoffen. Door een dag vooraf af te wegen en je bakken met afgewogen spullen binnen te bewaren tot gebruik heb je in ieder geval die variatie in temp ook verholpen.
En natuurlijk moet je voldoende stroom in je garage hebben, meer dan een groep is erg handig. Ik weet uit ervaring dat een grote kneder, koelkast, vriezer, waterkoker en rofco B40 niet tegelijkertijd op één groep kunnen :-)
Ik bak ook af en toe, en dan veel in een keer. Scheelt een hele boel schoonmaken, je moet alleen wel een grote vriezer hebben. Bij mij komen er sinds ik een grote vriezer heb soms wel 20 a 30 broden op een dag uit de oven.
Succes!
Wil
Ik bakte zelf altijd in onze 3x3m keuken, veel te klein, met een Rofco B40 en een Manz op elkaar gestapeld.
Heb onlangs de spullen naar mijn garage verhuisd, omdat ik meer ruimte wilde en misschien ook ooit nog eens wat cursussen daar geven.
Voorlopig is de boel niet geïsoleerd en ook niet verwarmd. Dat wordt in de winter wel een probleem, maar ik heb daar ook nog een rijskast staan die ik van Levine heb overgenomen, samen met een giga stapel bakken, mandjes, ovens en rvs tafels en nog veel meer. Met de rijskast erbij is de temperatuur daar geen probleem, en anders kan het deeg altijd nog naar binnen. Als jouw schuur wel geïsoleerd is en niet zo vaak bakt kan je er altijd nog een kachel neerzetten of zo'n infra rood paneel.
Maar ik vind het perfect dat al die meel bende niet meer in mijn keuken staat! Het enige wat ik daar nog mis is stromend water en dus ook een fatsoenlijke wasbak. Uiteindelijk wil ik ook nog wel wat tegelen of vloeren bewerken zodat ik de boel makkelijker kan schoonmaken.
Ik heb zowel een houten werkbank als rvs tafels. Er is voor beiden wat te zeggen. RVS maakt makkelijker schoon, sommige mensen vinden hout prettiger werken als ondergrond. Je kan ook een RVS tafel nemen en een los houten werkblad daarop (zoals bij mij), dan kan je voor kliederspul het RVS gebruiken en voor gewone deegjes het hout.
Zorg vooral dat je stromen water dichtbij hebt, voldoende ruimte om je broden af te laten koelen, en misschien ook om je meel op te slaan. Dat laatste kan tricky zijn vanwege de temperatuurschommelingen, dat schijnt niet echt goed te zijn voor je grondstoffen. Door een dag vooraf af te wegen en je bakken met afgewogen spullen binnen te bewaren tot gebruik heb je in ieder geval die variatie in temp ook verholpen.
En natuurlijk moet je voldoende stroom in je garage hebben, meer dan een groep is erg handig. Ik weet uit ervaring dat een grote kneder, koelkast, vriezer, waterkoker en rofco B40 niet tegelijkertijd op één groep kunnen :-)
Ik bak ook af en toe, en dan veel in een keer. Scheelt een hele boel schoonmaken, je moet alleen wel een grote vriezer hebben. Bij mij komen er sinds ik een grote vriezer heb soms wel 20 a 30 broden op een dag uit de oven.
Succes!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- laincha
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 78
- Lid geworden op: zo 14 feb 2016, 10:32
Re: gezocht of tips voor systeem
Wat ben ik dankbaar voor dit forum. Super Wil, dank v je overwegingen en tips.
Groetjes Marjolein
Groetjes Marjolein
Enthousiast amateur
- ExportFries
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: za 16 apr 2022, 21:56
Re: gezocht of tips voor systeem
Let wel op met vorst dat water niet bevriest in de schuur, misschien dan wat vaker bakken
- SBSiesling
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: do 10 aug 2023, 14:14
Re: gezocht of tips voor systeem
Hallo Laincha,
Een grote werkruimte is niet nodig voor desembrood, een grote koel/vries ruimte is wel handig. IK heb zelf 6 gietijzeren pannetjes ( 4x450 gram en 2 x 900 gram) en zou als ik wil de hele straat van brood kunnen voorzien indien nodig. Ook met een gewone inbouwoven is dit mogelijk.
Groet,
Siep Siesling
Een grote werkruimte is niet nodig voor desembrood, een grote koel/vries ruimte is wel handig. IK heb zelf 6 gietijzeren pannetjes ( 4x450 gram en 2 x 900 gram) en zou als ik wil de hele straat van brood kunnen voorzien indien nodig. Ook met een gewone inbouwoven is dit mogelijk.
Groet,
Siep Siesling