Busbroden 'tramelant'

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Zelfbroodbakken2015

Busbroden 'tramelant'

Bericht door Zelfbroodbakken2015 »

Als ik busbroden bak heb ik soms wel en soms geen ovenrijs.
Ik doe altijd de vingerproef om na te gaan of het deeg de 2de keer voloende gerezen is.
Ik heb al van alles uitgeprobeerd ( langer rijzen, korter rijzen, meer gist, minder gist etc. ).
Met zuurdesembroden heb ik geen probleem.
Ik kom er maar niet achter waaraan dit ligt.
Iemand nog tips of ideeen waaraan het liggen kan.
Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Busbroden 'tramelant'

Bericht door Rob van Rotterdam »

Zelfbroodbakken2015 schreef:Als ik busbroden bak heb ik soms wel en soms geen ovenrijs.
Iemand nog tips of ideeën waaraan het liggen kan.
Hier een paar ideeën/mogelijke oorzaken om te overdenken:
gist te oud
grondstoffen te koud
te kort gekneed
oud meel/bloem
eiwitpercentage te laag
te veel zout
Zó komt je weekend wel om:-)
Rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.
Gebruikersavatar
Zelfbroodbakken2015

Re: Busbroden 'tramelant'

Bericht door Zelfbroodbakken2015 »

Gelden geen van allen helaas :-)
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Busbroden 'tramelant'

Bericht door lekkermelig »

Kleine verschillen in temperatuur kunnen al voor een heel ander moment zorgen waarop het brood de oven in moet. Te vroeg en je brood blijft te laag, te laat en je hebt geen ovenrijs meer.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Haasje
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: za 20 aug 2016, 11:08

Re: Busbroden 'tramelant'

Bericht door Haasje »

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Bij witbrood heb ik altijd een ovenrijs, bij volkorenbrood veel minder (of niet). Behalve als ik er een vloerbrood van maak, dan wordt het brood vaak enorm.
Plaats reactie