Vloerbrood met zaden op buitenkant
- Melig
- Jongste bediende
- Berichten: 33
- Lid geworden op: za 18 mar 2017, 16:16
Vloerbrood met zaden op buitenkant
Hey allemaal,
Hoe doen jullie dat als je brood gaat maken met een hydratatie van 70%. Het heeft een rijsmandje nodig om goed te kunnen rijzen. Rol je dan je boule of batard door de zaden en leg je het met de zadenkant naar beneden in het rijsmandje? En gebruik je dan nog meel in je rijsmandje? (En waarom wel of niet)?
Ik heb hardstikke veel zaden liggen dus nu zijn de broden met zaden aan de beurt om gebakken te worden! Hmmmmm . Mjammie
Alvast bedankt!
Martin
Hoe doen jullie dat als je brood gaat maken met een hydratatie van 70%. Het heeft een rijsmandje nodig om goed te kunnen rijzen. Rol je dan je boule of batard door de zaden en leg je het met de zadenkant naar beneden in het rijsmandje? En gebruik je dan nog meel in je rijsmandje? (En waarom wel of niet)?
Ik heb hardstikke veel zaden liggen dus nu zijn de broden met zaden aan de beurt om gebakken te worden! Hmmmmm . Mjammie
Alvast bedankt!
Martin
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Ik strooi de zaden vlak voor het insnijden op het brood. Eerst nog even sprayen met water dan plakken ze beter
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Je kan het doen zoals annelies zegt, maar je kan ook de zaden erop doen voor je ze in het rijsmandje stopt. Dan trouwens ook je deeg even vochtig maken. Als je er flink wat zaden opdoet hoef je er meestal niet ook nog meel op te doen. Ik denk dat het niet veel uitmaakt op welke manier je het doet, het deeg is alleen bij het vormen minder kwetsbaar dan wanneer het uit de mandjes komt.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Melig
- Jongste bediende
- Berichten: 33
- Lid geworden op: za 18 mar 2017, 16:16
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Ok, dus het werkt allebei? Nou dan ga ik maar eens wat klooien. Ik wilde graag zoveel mogelijk zaden erop. Volgens mij lukt me dat het best als ik het erin rol. Hoef ik inderdaad ook niet zo op te letten dat ik het deeg "op zijn donder" geef. Als het werkt voor mij dan wordt dat mijn nieuwe werkwijze. Zo niet dan probeer ik het na de tweede rijs
Thanks! :)
Thanks! :)
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Als je het brood voor het afbakken evt. nog zou willen insnijden, hou er dan rekening mee dat het dan wat moeilijker wordt om met je mesje door de dikke laag zaden te komen.Melig schreef:Nou dan ga ik maar eens wat klooien. Ik wilde graag zoveel mogelijk zaden erop.
Een nadelig gevolg kan dan zijn, dat je er de korst mee beschadigd en vervolgens dreigt er dan instorting. Dus zoveel mogelijk zaden is hierbij ook maar betrekkelijk.
Een bekend gezegde luidt...Overdaad schaadt. ;B
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Melig
- Jongste bediende
- Berichten: 33
- Lid geworden op: za 18 mar 2017, 16:16
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Het insnijden zal wat lastiger worden inderdaad. Vooral met grotere zaden zal het wat lastiger zijn lijkt me zo... Kijken wat het best gaat bevallen voor me als methode...
Wat doen jullie trouwens met zaden die overblijven nadat je je deeg erin gerold hebt? Je houdt over; dat is op zich een nadeel merk ik...?? Heb nu 4 zuurdesem volkorenbroden in de rijsmandjes zitten. Moeten 2 uur rijzen ruim... Daarna gaat de buurt flink meegenieten van de geur hahaha, gna gna
Wat doen jullie trouwens met zaden die overblijven nadat je je deeg erin gerold hebt? Je houdt over; dat is op zich een nadeel merk ik...?? Heb nu 4 zuurdesem volkorenbroden in de rijsmandjes zitten. Moeten 2 uur rijzen ruim... Daarna gaat de buurt flink meegenieten van de geur hahaha, gna gna
- john-b-bak
- Deegkneder
- Berichten: 103
- Lid geworden op: zo 27 mar 2016, 15:27
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Probeer eens wat eiwit met water
bak ze
John
bak ze
John
- Bakker Jo
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 77
- Lid geworden op: vr 31 okt 2014, 21:05
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
In dit kader.
Ik heb ook vaker geprobeerd zaden (haver, zonnebloempit, maanzaad etc) aan de buitenkant van brood te plakken. Maar na het bakken zitten ze toch erg los. Ik heb dit gedaan door het deeg vochtig te maken en dan de zaden maar ook met ei en water. Dit laatste zit wel iets vaster maar toch niet echt veel beter. Toen ik vroeger nog wel eens brood kocht zaten de zaden en pitten veel vaster.
Heeft iemand nog een tip of hoe doen ze dat bij fabrieksbrood?
Jo
Ik heb ook vaker geprobeerd zaden (haver, zonnebloempit, maanzaad etc) aan de buitenkant van brood te plakken. Maar na het bakken zitten ze toch erg los. Ik heb dit gedaan door het deeg vochtig te maken en dan de zaden maar ook met ei en water. Dit laatste zit wel iets vaster maar toch niet echt veel beter. Toen ik vroeger nog wel eens brood kocht zaten de zaden en pitten veel vaster.
Heeft iemand nog een tip of hoe doen ze dat bij fabrieksbrood?
Jo
- Melig
- Jongste bediende
- Berichten: 33
- Lid geworden op: za 18 mar 2017, 16:16
Re: Vloerbrood met zaden op buitenkant
Sorry voor mijn late reactie... Eiwit met water dat zal ik inderdaad eens proberen. Temeer ook omdat ik veel brood maak met een hoge hydratatie en het rollen van het deeg doo de zaden dan niet goed mogelijk is..
Thanks
p.s.: sorry Bakker ik zou die vraag niet kunnen beantwoorden
Thanks
p.s.: sorry Bakker ik zou die vraag niet kunnen beantwoorden