Het vormen van roombroodjes

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Het vormen van roombroodjes

Bericht door Eef »

Ik zie regelmatig de echte roombroodjes voorbij komen en wil ze ook proberen, maar hoe vorm je ze, ik dacht aan zoiets als een kerststol maar ik zag hier iets met een rolstokje, ik snap het niet zo goed, maar werkt dat beter?
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Rik59 »

Wellicht dat deze post je wat verder helpt...

https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... oos#p63588

Dus na het opbollen iets plat maken en met een stukje bezemsteel iets lang rollen en dubbelklappen.

Als je zelf gele room kookt deze even doorroeren...


GELE ROOM / BANKETBAKKERSROOM

– 1000 gram volle melk
– 80 gram suiker
– vanille
– 80 gram custard
– 2 eieren
– snuf zout

• Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook.
• Snijd het vanillestokje open, schraap het uit en voeg het stokje plus het vanillemerg toe aan de melk.
• Roer de overige melk, de overige suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout door elkaar tot een glad papje.
• Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
• Giet een beetje hete melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk.
• Laat de gele room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
• Laat afgedekt afkoelen.


Als de broodjes en de room koud zijn, haal je de folie van de room af en roer je deze even goed door.
Neem een kartelspuitje en doe deze in een spuitzak. Doe de room erin.
Vouw de broodjes voorzichtig open en spuit de room in het broodje. Bestrooi ze met poedersuiker.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door WesleyNL »

Het hangt er ook een beetje vanaf wat voor roombroodje je wil.

Je ziet ze gevouwen voorbij komen waarbij je ze na het oprollen en rijzen ovaal rolt, half insmeert met zonnebloem olie, dubbel vouwt en weer laat rijzen.

Ikzelf ben meer van het maken van puntjes en deze dan aan de bovenkant opensnijden na het bakken.

Het recept van Cees Holtkamp voor de room staat op de website van bouwhuis.
Ik ben zelf groot fan van Holtkamp dus als ik ze zou maken zou ik die maken.
Als je exact wilt weten hoe dat gebeurd kun je het ook terug vinden op youtube van hemzelf of van hem samen met zn kleindochter Stella.
Hij laat je dan zelf kiezen tussen custard en maizena.

Succes!
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Eef »

Bedankt voor de tips, ben zelf niet van de gevulde puntjes, dat is niet een echt roombroodje vind ik, maar dat zit tussen de oren zeg maar, want voor de smaak maakt het niet uit.
De room kook ik idd altijd zelf, ben niet zo van de kant en klare dingen.
Ben ook wel holtkamp fan, bak regelmatig uit zijn boeken, de zoetigheden dan.

Dat worden deze week dan een keer roombroodjes, ben benieuwd😋
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door WesleyNL »

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat 😊
Zelf heb ik het boek niet maar zijn filmpjes kijk ik graag.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Eef »

Sorry, nog een vraagje, hoeveel gram deeg weeg je af voor een roombroodje? 70? Het moet natuurlijk geen maaltijd worden eej🙈
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Rik59 »

Je weegt niet af voor een roombroodje want je spuit... maar 80 tot 100 gram gaat er wel in
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 74
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Eef »

Rik, jij hebt het over de room neem ik aan, ik over het broodje zelf. Het stukje deeg wat je op moet bollen😉 of ben ik de weg kwijt? Dat is ook mogelijk😂
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Rik59 »

OK ja ik weeg 100 gram voor een broodje...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door WesleyNL »

Je hebt natuurlijk de vrijheid om zelf te bepalen hoe grood je de bollen maakt..
Ik zou ze 70-80 gram maken.

Al is het alleen maar omdat 1 dan niet genoeg is zodat ik een tweede moet nemen ;-)
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 297
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Het vormen van roombroodjes

Bericht door Koos de bakker »

Dit is de manier waarop ik de enveloppen voor roombroodjes maak. Per broodje gebruik ik 115 gr. deeg. AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
Plaats reactie