Bakplaats en ontbijttafel glutenarm houden met rijstbloem?

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
freekv
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: di 15 dec 2020, 09:38

Bakplaats en ontbijttafel glutenarm houden met rijstbloem?

Bericht door freekv » vr 25 dec 2020, 21:24

Sinds vorige week zijn we onze kelder aan het inrichten om er wekelijks vooral vloerbroden te bakken in een rofco B30. Eerste experimenten in de kelder leren ons dat er behoorlijk wat bloem rondhangt in de ruimte, en voornamelijk dan voor het inbloemen van bakplaat, rijsmandjes en broden.

So what, hoor ik u denken. Welnu onze dochter heeft coeliakie (glutenintolerantie) en hoewel de rest van de familie lekker artisanaal brood verkiest willen wij onze dochter niet per ongeluk ziek maken met al dat losse bloem in de ruimte en erger nog aan de ontbijttafel (nu al probleem wanneer we zo’n baguette tradition kochten op reis). Ondertussen weet ik dat het bloem bovenop vloerbroden daar niet zomaar ligt maar nodig is om vlot uit het rijsmandje te komen. Idem voor inbloemen van de bakplaat of bakvel.

Omdat het probleem zich met name vooral boven/rond het brood situeert (de gluten in eigenlijk brood zijn sterk gebonden en zweven niet zomaar rond bij elke niesbui of windje) vroegen we ons af of we dit kunnen verhelpen door enkel en alleen rijstbloem te gebruiken voor élk van die hierboven beschreven handelingen? Dat is immers glutenvrij. Of gaat dat teveel afbreuk doen aan kwaliteit van het bakken?
Beginnend bakker. Rofco B30 en KN4 kneder

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5289
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Bakplaats en ontbijttafel glutenarm houden met rijstbloem?

Bericht door Levinebaktbrood » za 26 dec 2020, 00:36

Een bakplaat of bakvel met bloem bestrooien is overbodig.
Het deeg en de rijsmandjes kan je met rijstebloem bestrooien. Dat is juist goed, dat kan het deeg ook niet aan het rijsmandje blijven plakken.

Bak je ook glutenvrij brood voor je dochter. Zo ja, dan kan je dat beter niet in dezelfde ruimte maken en in de Rofco afbakken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie