blauwstaal broodvorm

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
broodnood
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 21 dec 2020, 15:35

blauwstaal broodvorm

Bericht door broodnood » di 19 jan 2021, 18:16

Ik heb een roggebrood gebakken in een broodvorm van blauwstaal, maar ben door de drukte vergeten om het brood er direct uit te halen.. Ik heb dus gedaan wat je absoluut niet moet doen met blauwstaal, waardoor er condensatie is opgetreden. Aan de zijkanten van het brood zit nu een vieze blauwige/grijzige laag en er zit overal roest in de pan.

Nu heb ik begrepen dat ik de pan wel weer kan herstellen door 'em te schuren en opnieuw te in te branden.. Wat zouden jullie in dit geval met het brood zelf doen? Zou het nog voor consumptie geschikt zijn na het verwijderen van de korst?

Gebruikersavatar
KeesR
Opboller
Berichten: 244
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: blauwstaal broodvorm

Bericht door KeesR » di 19 jan 2021, 20:25

Blauw staal is gewoon staal dat ontstaat door een bepaalde manier van walsen, horen dus geen andere stoffen dan ijzer in te zitten.
https://www.metaalplan.nl/wiki/5/blauwstaal
Het is niet giftig. Als je het niet dagelijks eet krijg je geen ijzervergiftiging.
Anders even korstje eraf snijden.

Gebruikersavatar
broodnood
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 21 dec 2020, 15:35

Re: blauwstaal broodvorm

Bericht door broodnood » di 19 jan 2021, 22:31

Dank, Kees! Dan haal ik alleen de korst eraf, voor zover aangetast.

Plaats reactie