Rémésy methode
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Rémésy methode
Hallo Allen,
Hebben jullie wel eens van de Rémésy methode gehoord? Ik kwam daar wat over tegen en heb op de site wiebaktmee.nl daar wat over gelezen. Vind het nogal een technisch verhaal dus op het laatst meer en meer "diagonaal" gelezen...
Als ik het goed begrijp wordt er heel weinig rijsmiddel gebruikt, bij voorkeur desem maar gist kan ook. Maar 0,5% gist en 1-5% desem.
Laat men het deeg tenminste 20 uur rijzen bij een temperatuur van 15-18 graden.
Is het van belang om naast bloem ook meel te gebruiken omdat de kafjes/schilletjes van de graankorrels ook natuurlijke gisten bevatten die daar deze lange tijd ook hun werk kunnen doen. Bovendien worden deze kafjes en schilletjes al een beetje voor verteerd.
De lange rijstijd is goed voor de smaakontwikkeling waardoor minder zout gebruikt kan worden, max 1,6%
Wordt er heel weinig gekneed, hooguit 3-4 minuten, dan rijzen, dan vormen en opnieuw laten rijzen.
Door de lange rijstijd worden er toch wel gluten gevormd maar die blijven beter om het zetmeel zitten, worden door het kneden daar niet van los gewerkt. Dit zou voorkomen dat het brood sneller verteerd en men een hogere bloedsuikerspiegel krijgt wat (volgens deze site) met name gebeurd na eten van wit brood.
Verder maak ik er uit op dat het niet van die traditionele luchtige broden worden zoals we vaker in Frankrijk en met desembroden zien?
Wie er meer over wil weten kan er o.a. hier wat over lezen maar wees gewaarschuwd, het gaat redelijk diep op de chemische processen in (vind ik) waardoor het niet altijd even makkelijk leest.
https://wiebaktmee.nl/cms/index.php/2016-01-16-16-57-00/228-methode-remesy
Heeft iemand al eens volgens deze methode een brood gemaakt?
Zo ja, was het goed gelukt en voor herhaling vatbaar?
Hebben jullie wel eens van de Rémésy methode gehoord? Ik kwam daar wat over tegen en heb op de site wiebaktmee.nl daar wat over gelezen. Vind het nogal een technisch verhaal dus op het laatst meer en meer "diagonaal" gelezen...
Als ik het goed begrijp wordt er heel weinig rijsmiddel gebruikt, bij voorkeur desem maar gist kan ook. Maar 0,5% gist en 1-5% desem.
Laat men het deeg tenminste 20 uur rijzen bij een temperatuur van 15-18 graden.
Is het van belang om naast bloem ook meel te gebruiken omdat de kafjes/schilletjes van de graankorrels ook natuurlijke gisten bevatten die daar deze lange tijd ook hun werk kunnen doen. Bovendien worden deze kafjes en schilletjes al een beetje voor verteerd.
De lange rijstijd is goed voor de smaakontwikkeling waardoor minder zout gebruikt kan worden, max 1,6%
Wordt er heel weinig gekneed, hooguit 3-4 minuten, dan rijzen, dan vormen en opnieuw laten rijzen.
Door de lange rijstijd worden er toch wel gluten gevormd maar die blijven beter om het zetmeel zitten, worden door het kneden daar niet van los gewerkt. Dit zou voorkomen dat het brood sneller verteerd en men een hogere bloedsuikerspiegel krijgt wat (volgens deze site) met name gebeurd na eten van wit brood.
Verder maak ik er uit op dat het niet van die traditionele luchtige broden worden zoals we vaker in Frankrijk en met desembroden zien?
Wie er meer over wil weten kan er o.a. hier wat over lezen maar wees gewaarschuwd, het gaat redelijk diep op de chemische processen in (vind ik) waardoor het niet altijd even makkelijk leest.
https://wiebaktmee.nl/cms/index.php/2016-01-16-16-57-00/228-methode-remesy
Heeft iemand al eens volgens deze methode een brood gemaakt?
Zo ja, was het goed gelukt en voor herhaling vatbaar?
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- KeesR
- Deegroller
- Berichten: 293
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Rémésy methode
Ik doe het iets aangepast: ik laat het rijzen gedurende 1 nacht. Werkt goed.
- Bakkertje_Bakker
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: do 21 jan 2021, 22:29
Re: Rémésy methode
Lijkt op een hybride variant op de Respectis Panis methode. Als je daar op googled vind je wel eea. Het idee is dat je met heel weinig moeite en veel tijd een best goed brood kan toveren...
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: Rémésy methode
Bedankt voor de tipBakkertje_Bakker schreef: ↑do 21 jan 2021, 23:08 Lijkt op een hybride variant op de Respectis Panis methode. Als je daar op googled vind je wel eea. Het idee is dat je met heel weinig moeite en veel tijd een best goed brood kan toveren...
Ik ga eens neuzen op het wereld wijde web
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- Harrie55
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 19 jul 2020, 14:33
Re: Rémésy methode
Ik heb gisteren het Driegranen brood uit het boek Oude Granen Nieuw Brood gebakken. ipv de oude granen in het recept heb ik durum tarwe, lemaire meel en volkoren tarwemeel gebruikt. Het recept gaat volgens de Rémésy methode. Ik heb met 3 gram desemstarter gewerkt en het deeg 20uur bij gemiddeld 18 graden laten staan, waarbij ik in de eerste 8 uur, elke 2 uur een stretch en fold heb gedaan, en daarna na 8 uur nog een keer een S&F. Na 20 uur het deeg opgebold en na 15 minuten gevormd. 75 min. in het rijsmandje en daarna in de oven. Mooie ovenrijs, heerlijke smaak. Voor herhaling vatbaar.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Rémésy methode
Daar willen we natuurlijk een foto van zien
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Harrie55
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 19 jul 2020, 14:33
Re: Rémésy methode
Die hou je tegoed. Deze keer geen foto gemaakt.
- Harrie55
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 19 jul 2020, 14:33
Re: Rémésy methode
Vandaag een 2e brood gebakken met de methode.
Hierbij de foto's.
Hierbij de foto's.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Rémésy methode
Fotos zijn voor mij niet zichtbaar
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rémésy methode
Dat laatste is begrijpelijk. Het forum is beveiligd met een certificaat, de foto's niet, en dus laten sommige browsers dat niet zien.
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Harrie55
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 19 jul 2020, 14:33
Re: Rémésy methode
Heb ik dan iets verkeerd gedaan, oftewel kan ik hier nog iets aan veranderen?
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Rémésy methode
Je hebt niet perse iets verkeerd gedaan, maar er zijn best wel veel browsers nogal kritisch over ssl certificaten. Als jouw site waar foto's op staat geen ssl certificaat heeft (en dat heeft ie volgens mij ook echt niet) laten sommige browsers de inhoud niet zien. Rechtermuisknop en dan laden in een nieuw tabblad, dan zie je het wel.
Beste oplossing: zorgen dat je wel een SSL certificaat op je site hebt, of de foto's direct uploaden naar het forum (ja, dat kan ook), of een speciale fotosite gebruiken zoals flickr.
Wil
Beste oplossing: zorgen dat je wel een SSL certificaat op je site hebt, of de foto's direct uploaden naar het forum (ja, dat kan ook), of een speciale fotosite gebruiken zoals flickr.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Rémésy methode
Ah dat openen in nieuw tabblad wist ik nog niet. Ik heb de fotos gezien. Ziet er goed uit