DWARSGEBAKKEN
Geplaatst: ma 22 feb 2021, 00:23
Wie kent het nog van vroeger ? ...het dwarsgebakken brood, wat onder de merknamen BUMS of KINGKORN werd gebakken.
Heb vroeger zelf enkele jaren in zo'n bakkerij gewerkt, waar het BUMS brood werd gebakken. Tot tegen de eind jaren 80 van de vorige eeuw was het een populaire broodsoort, daarna verdween het geleidelijk uit beeld.
Het opgemaakte deegstuk wordt normaal op deze manier in de bus gelegd:

Maar op de de dwarsgebakken manier wordt het deegstuk eerst in vieren verdeeld en wordt dan vervolgens op deze manier een kwartslag gedraaid (dwars) in de bus gelegd:

Na voldoende narijs...

wordt het tenslotte afgebakken:
Zo af en toe doe ik dit brood, uit nostalgische overweging nog wel eens in de herhaling. Dit brood blijft op deze manier gebakken aanmerkelijk langer vers en mals...Het was vroeger zeker ook favoriet onder de hengelsporters...het blijft onder water langer aan de haak.
Heb vroeger zelf enkele jaren in zo'n bakkerij gewerkt, waar het BUMS brood werd gebakken. Tot tegen de eind jaren 80 van de vorige eeuw was het een populaire broodsoort, daarna verdween het geleidelijk uit beeld.
Het opgemaakte deegstuk wordt normaal op deze manier in de bus gelegd:

Maar op de de dwarsgebakken manier wordt het deegstuk eerst in vieren verdeeld en wordt dan vervolgens op deze manier een kwartslag gedraaid (dwars) in de bus gelegd:

Na voldoende narijs...

wordt het tenslotte afgebakken:

Zo af en toe doe ik dit brood, uit nostalgische overweging nog wel eens in de herhaling. Dit brood blijft op deze manier gebakken aanmerkelijk langer vers en mals...Het was vroeger zeker ook favoriet onder de hengelsporters...het blijft onder water langer aan de haak.