Ideale temperatuur

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Petra1
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: do 22 feb 2018, 12:28

Ideale temperatuur

Bericht door Petra1 »

Sinds kort lukt het me eindelijk om een goed desembrood te bakken. Ik laat mijn brood altijd rijzen in mijn rijskastje van brod&tailor. Dit doe ik altijd op 30 graden. Is dit nu ook de goede temperatuur om desembrood bij te laten rijzen?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Ideale temperatuur

Bericht door lekkermelig »

Het is veel belangrijker om met een goede deegtemperatuur te beginnen. Het streven is om de begin temperatuur van je desem deeg op 27 °C te krijgen. Je omgevingstemperatuur bij het rijzen is in het ideale geval twee graden hoger. Daar zit je dus met je 30 cC wel heel dichtbij.

Voor broden met veel rogge ligt de optimum rijstemperatuur nog 2 °C hoger.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Petra1
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: do 22 feb 2018, 12:28

Re: Ideale temperatuur

Bericht door Petra1 »

Dank je wel
Gebruikersavatar
Mariboto
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: za 16 jan 2021, 08:56

Re: Ideale temperatuur

Bericht door Mariboto »

vergeet ook het belang van een hoge luchtvochtigheid niet.
Plaats reactie