Ik ben sinds kort brood aan het bakken, en ben aan het oefenen met een standaard wit brood.
4 pogingen gedaan en vanochtend heb ik tot nu toe het beste brood eruitgekregen, en ik ben benieuwd waar ik nog wat kan verbeteren, want dat kan vast!
Recept is: 500gr eenvoudig tarwebloem van de AH, 300gr lauw water, 10gr zout en 7gr gedroogde gist.
Werkwijze?
Alles bij elkaar en even doorroeren en dan ongeveer 20 minuten met de hand kneden tot ik voor mijn doen een vliesje kan maken bij een stukje deeg.
Dan gaat het in een licht ingevette mengkom de oven in. We hebben een vrij oude stoomoven met een rijsprogramma. Ik zet m op 32 graden, lager gaat hij niet, maar de oven geeft dan zelf wel grofweg 38 aan.
Na ongeveer een uur kan ik er met de vinger een gat in prikken, en dan gaat het deeg eruit en doe ik de streekbakker na (https://youtu.be/uIJHmfb2_8M) waarna m'n deeg in een bus gaat.
Vervolgens weer in de oven, ongeveer een half uur tot 40 minuten, tot ik merk dat het terugveert als ik er zacht op duw.
Vervolgens eruit, 10 minuutjes rusten onder folie terwijl ik de oven voorverwarm op 220 met 30% vocht.
20 minuten bakken, en dan de oven naar 165 met 0% vocht. Ongeveer nog 20 minuten en klaar!
Ik gebruik nu een standaard vorm van Amazon: 23.5 x 12.7 x 8 centimeter. Het brood komt er wel ok uit, niet al te hoog maar de vorm is misschien ook iets te breed.
Brood smaakt uiteindelijk prima, wel wat saai, maar dat valt te verwachten denk ik met zo'n 'basic' recept.
Wat kan ik nog verbeteren aan t proces?
Foto's zijn van voor de 2e rijs, na de 2e rijs, in de oven en klaar en doorgesneden!



