paashaantjes

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 136
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

paashaantjes

Bericht door Peetje » zo 14 mar 2021, 22:51

Voor de school van mijn dochter mag ik de paashaantjes maken (voor op de palmpasenstok).
Leuk om te doen!
Maar moet even een schema bedenken.
deeg maken en bulkrijs 24 uur in de koelkast zou me het beste uitkomen.
Maar hoeveel gist ga ik dan gebruiken?
En hoe lang ben ik bezig met vormen, 2e rijs, bakken. dat wordt denk ik nachtwerk....
Of kan ik toch beter de hele koelkast leegeten (we hebben maar een hele kleine koelkast) en de 2e rijs in de koelkast doen, maar wordt het de eerste avond dan geen nachtwerk..
Aaah, misschien deeg maken: 1e rijs 24 uur in de koelkast, haantjes vormen, 2e rijs 24 uur in de koelkast en dan bakken. Dat zou goed in mijn schema passen! Iemand ideeën hoeveel % gist dan te gebruiken? voor 2 x 24 uur rijzen?

groet en dank!

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3599
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: paashaantjes

Bericht door lekkermelig » ma 15 mar 2021, 11:47

Waarom zo moeilijk doen?
Lijkt me dat die haantjes ook wel met een snel deeg gemaakt kunnen worden en direct gebakken?
Of denk je dat je te weinig tijd hebt voor het vormen omdat je meermalen moet bakken?
Dan zou je deeg kunnen maken, eerste rijs in de koelkast.
Als je dan wil bakken haal je de eerste batch uit de koelkast, vormt dat, laat het nog even verder rijzen en gaat bakken.
Een uurtje later haal je de tweede batch eruit en doet hetzelfde truukje.

Voor de hoogstaande smaak hoef je het sowieso niet te doen. Ik heb heel vroeger ook ooit wel eens met zo'n stok gelopen, en het eerste wat wij te horen kregen was dat die haantjes niet per sé heel lekker waren (want oudbakken). Maar misschien liggen de eisen tegenwoordig wat hoger :-)

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 136
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

Re: paashaantjes

Bericht door Peetje » di 16 mar 2021, 19:46

haha, nee, ik snap wel dat ze het niet opeten (de meeste althans niet).
Alleen ik red het niet in een avond, om dan na het werk, eten, kinderen naar bed, enz.
Ik ga nog wel even verder denken.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5289
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: paashaantjes

Bericht door Levinebaktbrood » wo 17 mar 2021, 03:18

Waarom bak je ze niet op een moment dat je wel tijd hebt en stopt ze dan in de vriezer? Avond van tevoren eruit halen, in plastic laten ontdooien en dan kunnen ze de volgende ochtend zo op de stok.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Peetje
Deegkneder
Berichten: 136
Lid geworden op: di 15 apr 2014, 20:29

Re: paashaantjes

Bericht door Peetje » do 18 mar 2021, 22:31

dat lijkt me goed idee, Levine!

Plaats reactie