Pagina 1 van 1

paashaantjes

Geplaatst: zo 14 mar 2021, 22:51
door Peetje
Voor de school van mijn dochter mag ik de paashaantjes maken (voor op de palmpasenstok).
Leuk om te doen!
Maar moet even een schema bedenken.
deeg maken en bulkrijs 24 uur in de koelkast zou me het beste uitkomen.
Maar hoeveel gist ga ik dan gebruiken?
En hoe lang ben ik bezig met vormen, 2e rijs, bakken. dat wordt denk ik nachtwerk....
Of kan ik toch beter de hele koelkast leegeten (we hebben maar een hele kleine koelkast) en de 2e rijs in de koelkast doen, maar wordt het de eerste avond dan geen nachtwerk..
Aaah, misschien deeg maken: 1e rijs 24 uur in de koelkast, haantjes vormen, 2e rijs 24 uur in de koelkast en dan bakken. Dat zou goed in mijn schema passen! Iemand ideeën hoeveel % gist dan te gebruiken? voor 2 x 24 uur rijzen?

groet en dank!

Re: paashaantjes

Geplaatst: ma 15 mar 2021, 11:47
door lekkermelig
Waarom zo moeilijk doen?
Lijkt me dat die haantjes ook wel met een snel deeg gemaakt kunnen worden en direct gebakken?
Of denk je dat je te weinig tijd hebt voor het vormen omdat je meermalen moet bakken?
Dan zou je deeg kunnen maken, eerste rijs in de koelkast.
Als je dan wil bakken haal je de eerste batch uit de koelkast, vormt dat, laat het nog even verder rijzen en gaat bakken.
Een uurtje later haal je de tweede batch eruit en doet hetzelfde truukje.

Voor de hoogstaande smaak hoef je het sowieso niet te doen. Ik heb heel vroeger ook ooit wel eens met zo'n stok gelopen, en het eerste wat wij te horen kregen was dat die haantjes niet per sé heel lekker waren (want oudbakken). Maar misschien liggen de eisen tegenwoordig wat hoger :-)

Wil

Re: paashaantjes

Geplaatst: di 16 mar 2021, 19:46
door Peetje
haha, nee, ik snap wel dat ze het niet opeten (de meeste althans niet).
Alleen ik red het niet in een avond, om dan na het werk, eten, kinderen naar bed, enz.
Ik ga nog wel even verder denken.

Re: paashaantjes

Geplaatst: wo 17 mar 2021, 03:18
door Levinebaktbrood
Waarom bak je ze niet op een moment dat je wel tijd hebt en stopt ze dan in de vriezer? Avond van tevoren eruit halen, in plastic laten ontdooien en dan kunnen ze de volgende ochtend zo op de stok.

Re: paashaantjes

Geplaatst: do 18 mar 2021, 22:31
door Peetje
dat lijkt me goed idee, Levine!