Beslag oliebollen beslaan?

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
bollie
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: do 29 apr 2021, 22:18

Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door bollie »

Ik zie soms dat mensen adviseren de lucht uit het gerezen beslag te slaan, alvorens te bakken. Wat is de beste werkwijze?
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door Victory »

Dat heb ik werkelijk nog nooit gehoord en zou ik ook niet uitvoeren.

Het komt in hetzelfde hoekje als je brood doorslaan, vormen en in de oven mikken denk ik. Dan krijg je bakstenen...

Ikzelf schep gewoon met een ijslepel steeds een bolletje eruit en probeer het beslag tussen het bakken door zo bedekt mogelijk te houden, om zo min mogelijk volume te verliezen door koude lucht.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door bakplaat »

Mijn oliebollenbeslag sla ik na de eerste rijs (± 50- 60 min.) altijd een keer door, vervolgens laat ik het weer (± 15-20 min.) terug rijzen, waarna het bakken kan beginnen. Dit komt de structuur van de bollen zeer ten goede.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door lekkermelig »

Broden doorslaan, vormen en in de oven mikken?
Ik neem aan dat er nog wel een vormrijs tussen zit. Anders is het inderdaad niet handig.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door Victory »

lekkermelig schreef: vr 30 apr 2021, 11:05 Broden doorslaan, vormen en in de oven mikken?
Ik neem aan dat er nog wel een vormrijs tussen zit. Anders is het inderdaad niet handig.

Wil
Het ging om het voorbeeld dat je niet gelijk na doorslaan iets moet bakken. Anders krijg je bakstenen.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Beslag oliebollen beslaan?

Bericht door Levinebaktbrood »

bakplaat schreef: vr 30 apr 2021, 09:22 Mijn oliebollenbeslag sla ik na de eerste rijs (± 50- 60 min.) altijd een keer door, vervolgens laat ik het weer (± 15-20 min.) terug rijzen, waarna het bakken kan beginnen. Dit komt de structuur van de bollen zeer ten goede.
Zo doe ik het ook altijd.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie