rijstijden en gewicht deeg

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JAM
Stofhapper
Berichten: 2
Lid geworden op: za 15 jan 2022, 08:01

rijstijden en gewicht deeg

Bericht door JAM »

Dag iedereen

Ik lees zowat overal dat de rijstijd afhankelijk is van temperatuur en de hoeveelheid gist.
Maar is het gewicht van het deeg ook niet belangrijk?
Als een deeg van 500 g bijvoorbeeld 30 minuten moet rijzen, is dat dan 45 minuten voor een deeg van 750 g?

Met dank.

JAM
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: rijstijden en gewicht deeg

Bericht door Victory »

Hallo JAM,

Als je net zoveel gist in beide degen gebruikt zal die van 750 gram inderdaad langer moeten rijzen. Simpelweg omdat er in verhouding dan minder in zit.
Als je percentueel evenveel gist in het deeg van 500 en 750 gram gebruikt zal het deeg beide keren evenveel rijstijd hebben.

Bijvoorbeeld ik heb een recept waar ik meestal 3kg meel voor gebruik dat heeft een eerste rijstijd van 90 minuten. Als ik dat recept halveer naar 1,5kg meel heeft het ook een rijstijd van 90 minuten, omdat de verhoudingen hetzelfde zijn en ik dezelfde omstandigheden creëer voor het grote en kleinere recept.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Plaats reactie