Kneden en rijzen in BBM...en dan?

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Janet79
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 05 sep 2022, 10:42

Kneden en rijzen in BBM...en dan?

Bericht door Janet79 »

Hallo allemaal!
Ik heb even een vraag; ik laad het deeg kneden en rijzen in mijn broodbakmachine, daarna bak ik het af in de oven.
Het programma duurt 1.30 uur.
Als het deeg uit de BBM komt, hoe behandel ik het dan?
Plat drukken, lucht eruit, vouwen en in het bakblik?
Moet ik het daar nog na laten rijzen, of moet hij meteen in de oven?
Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Kneden en rijzen in BBM...en dan?

Bericht door Victory »

De hoeveelheid gist bepaald hoe lang je deeg nodig heeft om oven klaar te zijn.
Sowieso als je deeg doorslaat en vormt heeft het deeg nog een Rijs periode nodig voordat je het in de oven mikt, want anders creëer je geen luchtig brood. Of dat kan is dus ook weer afhankelijk van de hoeveelheid gist en de bewerking die je machine toepast op het deeg. Je kunt je deeg na het kneden ook gewoon uit de BBM halen en daarna in een kom met wat olie en folie erover laten rijzen. Dan houdt je het deeg goed in de gaten en kun je zien wat je deeg nodig heeft qua tijden en doorslaan door te testen.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
Janet79
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 05 sep 2022, 10:42

Re: Kneden en rijzen in BBM...en dan?

Bericht door Janet79 »

Bedankt! Ik heb het deeg nog 30 min in de vorm laten rijzen, en dat had hij idd nodig! Straks er lekker van eten!
Gebruikersavatar
Manprove
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 25 sep 2022, 17:15

Re: Kneden en rijzen in BBM...en dan?

Bericht door Manprove »

Kijk eens naar dit videotje en doe dit op je tafel .

https://www.youtube.com/watch?v=eEJXo7bpRho

Dit heet Stretch and Fold , rekken en vouwen.

Doe dit een drietal keer met tussenpozen en vorm dan het deeg en laat rijzen.

Dan de oven in
Plaats reactie