Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Alles over desem
Gebruikersavatar
Door Bastbakt
#62478
Uit het boek Zuurdesembrood van Martin Johansson heb ik enkele broodrecepten gebakken (zie even voorstellen). Ik onderhoud nu een rogge zuurdesemstarter en een tarwe zuurdesemstarter. Het onderhouden van de rogge starter gaat gemakkelijk, maar de tarwe starter is veel gevoeliger en begint af en toe naar terpentine te ruiken. Ik blijf gewoon voeden en het komt weer goed met de starter. Nu mijn vraag. Is het werkelijk nodig om de meerdere starters te blijven onderhouden of kan ik ook alleen de rogge starter onderhouden en van daaruit verder met eventueel tarwe als een recept dat vraagt? Proef je het verschil? Onderhouden jullie meerdere starters of anders?
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#62479
Dat kan. Als je een starter/desem op basis van tarwebloem (of wat je maar nodig hebt) nodig hebt voor een recept dan kan je de roggedesem zo ombouwen. Stel je hebt 200 gram desem op basis van tarwebloem nodig. Dan neem je 20 gram roggedesem en vult dat aan met 90 gram tarwebloem en 90 gram water. Die 10 gram roggemeel die er dan nog in zit is verwaarloosbaar.
Gebruikersavatar
Door Soepkipje
#62488
Je kan meerdere starters in je koelkast hebben staan en hoeft ze niet allemaal te onderhouden, maar kunt ze ook gewoon laten slapen tot je weer zin hebt om ze te gebruiken.
Ze laten zich dan ook na heel lange tijd weer probleemloos tot leven wekken.
Gebruikersavatar
Door oudbakken
#62506
Levinebaktbrood schreef:
wo 05 dec 2018, 23:52
Dat kan. Als je een starter/desem op basis van tarwebloem (of wat je maar nodig hebt) nodig hebt voor een recept dan kan je de roggedesem zo ombouwen. Stel je hebt 200 gram desem op basis van tarwebloem nodig. Dan neem je 20 gram roggedesem en vult dat aan met 90 gram tarwebloem en 90 gram water. Die 10 gram roggemeel die er dan nog in zit is verwaarloosbaar.
dat is toch ook met desem van 10jaar oud, er zit hier geen een spoor in wat 10 jaar oud is.
er zijn er al 10 jaar desem aan het onderhouden dat kan wel. :grin:
Brood uit BBM rijst steeds niet

Als je met rijst-/amandel en/of boekweit meel enz.[…]

Het scheuren kan komen door het niet goed opmaken […]

M’n eerste croissants

Even nieuwsgierig: Waarom doe je dit hele proces […]

Broodbakklungel

Welkom, Als je wilt bakken zonder tarwe is het we[…]