Bakkersformule (m.n. vocht) met zuurdesem

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
evertk61

Bakkersformule (m.n. vocht) met zuurdesem

Bericht door evertk61 »

Hallo allemaal,

Een vraagje: Ik heb een recept gevolgd met 6 gr zout, 250 gr tarwebloem, 100 gr volkorenmeel, 50 gr roggemeel, 150 gr water en 150 gr zuurdesem (100% hydratie). Als ik dit maak is het deeg gigantisch droog. Ik vraag me af of het zuurdesem als vocht gerekend moet worden bij de bakkersformule of niet want dan kom ik in ieder geval op 60% vocht, maar bij alleen water bij lange na niet.
Ik heb uiteindelijk maar wel vocht toegevoegd want het zou een slap deeg moeten zijn (wat het dus duidelijk niet was).
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door Jean »

Dag Evert

Volgens jouw recept gebruik je maar iets over de 47% water. Dus dit verklaart het droge deeg.

Groet.
Gebruikersavatar
evertk61

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door evertk61 »

Dank je Jean,

Dus zuurdesem telt niet als vocht? Want dat is de eigenlijke kern van de vraag. Zoals gezegd heb ik uiteindelijk wel meer vocht toegevoegd omdat er geen werken aan was met dat deeg. Foutje in het recept dan (Levaine de Campagne Brood uit "Hoe bak ik brood").
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4005
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door lekkermelig »

Als je desem hebt met honderd procent hydratatie telt de helft als meel, de helft als vocht.
In jouw recept dus:
250 gr tarwebloem, 100 gr volkorenmeel, 50 gr roggemeel, 150 gr water en 150 gr desem (100% hydratie)

Totale hoeveelheid meel 250+100+50+150/2 = 475
Totaal water 150+150/2=225
Oftewel 47,3 procent

Er zou in dit geval toch wel minstens 60 % water in moeten zitten, of zelfs iets meer met die rogge en volkeren
60% = 285 gram water, er zit al 75 in je desem dus los toevoegen 210
ALs je naar 65% gaat
water =309. minus 75 dus 234 toevoegen.

Dat zal een stuk beter werken...

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door Jean »

evertk61 schreef:Dank je Jean,

Dus desem telt niet als vocht? Want dat is de eigenlijke kern van de vraag. Zoals gezegd heb ik uiteindelijk wel meer vocht toegevoegd omdat er geen werken aan was met dat deeg. Foutje in het recept dan (Levaine de Campagne Brood uit "Hoe bak ik brood").
Het vocht van de desem telt wel mee Evert. In jouw recept bedraagt dat 75 gram.
Gebruikersavatar
evertk61

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door evertk61 »

Top! Dank jullie voor de snelle antwoorden :-)
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door miesje1959 »

Persoonlijk zou ik het zout ook iets verhogen. Je gebruikt nu 1,26%/afgerond 1,3% zout.
Je zou tussen de 1,5 en 1,8% zout ten opzichte van de 475 gram meel kunnen gebruiken.
Dat zou dan tussen de 7,1 en 8,5 gram zout zijn.
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: Bakkersformule (m.n. vocht) met desem

Bericht door Jean »

miesje1959 schreef:Persoonlijk zou ik het zout ook iets verhogen. Je gebruikt nu 1,26%/afgerond 1,3% zout.
Je zou tussen de 1,5 en 1,8% zout ten opzichte van de 475 gram meel kunnen gebruiken.
Dat zou dan tussen de 7,1 en 8,5 gram zout zijn.
Op één gram zout zal het echt niet steken.
Plaats reactie