Pagina 1 van 1

koud huis

Geplaatst: di 02 feb 2016, 10:15
door eric_epi
Wellicht een vreemde vraag, ik woon in een oud en koud huis en nu vond ik van de Veldkeuken(bio-bakkerij en restaurant) een recept voor 'vloeibare' desem en ik zag dat alles steeds bij temperaturen van 25˚ of meer gaat. Nu heeft Kitchenai... een 'verwarmde' mengkom, maar dat kost gelijk weer 350 euri... heeft iemand toevallig iets geniaals bedacht hiervoor?
Electrische yoghurtmakers lijken mij te klein, zit zelf te denken om een elektrische warmhoudplaat te kopen die je per graad kan regelen.

Re: koud huis

Geplaatst: di 02 feb 2016, 18:21
door miesje1959
Over de temperatuur zou ik me niet zoveel zorgen maken.

Start gewoon een desem op. Bijvoorbeeld volgens de methode van Levine
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html

Re: koud huis

Geplaatst: di 02 feb 2016, 23:04
door Ballie
Laat je niet gek maken door al die verhalen over hogere temperaturen om bij te rijzen, of om een desem bij op te starten. Ook bij lagere temperaturen kun je makkelijk je deeg laten rijzen en een desem onderhouden. Sterker nog, een desem wordt vaak in de koelkast bewaard. Bij een hogere temperatuur zou je een desem, wanneer deze eenmaal "rijp" is, dagelijks moeten voeden. Bewaar je een desem in de koeling, dan is 1 maal per week voeden al voldoende.

Deeg rijst ook bij lagere temperaturen, al moet de temperatuur niet onder de 5 graden komen, dan gebeurt er niet veel meer. Maar dan kun je het deeg ook op een plaat boven een met heet water gevulde gootsteen plaatsen, of in een (koude) oven met een bord heet water, of, indien mogelijk, het lampje van de oven aan. Dat levert voldoende warmte op om het deeg te laten rijzen.

Re: koud huis

Geplaatst: wo 03 feb 2016, 11:54
door eric_epi
Ok, bedankt voor de tips...ga het proberen, nou ja iedereen schrijft altijd uitdrukkelijk de temperatuur erbij...

Re: koud huis

Geplaatst: wo 03 feb 2016, 12:12
door miesje1959
Dat maakt het allemaal ook zo verwarrend, maar het lukt zo ook wel.

De methode van Levine, is een prima methode om een desem op te starten.

Bij twijfel, gewoon even een foto plaatsen, er is altijd wel iemand die je kan adviseren.

Re: koud huis

Geplaatst: vr 05 feb 2016, 23:53
door papagena
In mijn woonkamer is het nooit warmer dan 18C maar het grootste deel van de dag is het 16 graden of lager. Ik gebruik elke dag roggedesem en dat gaat echt prima.