Pagina 1 van 1

Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: wo 03 aug 2016, 09:52
door Paul80
Hallo,

Ik weet niet of dit al eens voorbijgekomen is hier, maar ik vraag mij dit dus al geruime tijd af.

Is het mogelijk om Iers Sodabrood (waar dus bakpoeder of zuiveringszout of potas of wijnsteenzuur of een combinatie hiervan in zit) te maken met ook nog eens extra desem?

Dus een soort van vulling zoals je vruchten bij een vruchtenbrood doet zodat ik die specifieke desem smaak krijg.

Dit omdat desem toch vrij zuur is (pH van 4-5) wat dus goed werkt ivm de bakpoeders. Normaal komt karnemelk of yoghurt in zo'n soort recept om de bakpoeders te "triggeren".

Is er hier iemand die dat al eens geprobeerd heeft?

Re: Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: wo 03 aug 2016, 22:56
door papagena
Ik heb geen idee maar ik heb even gegoogled op soda bread en sourdough en dan komen de wereld aan recepten tevoorschijn. Probeer het eens!

Re: Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: vr 05 aug 2016, 09:57
door Paul80
Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.

Re: Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: vr 05 aug 2016, 11:55
door papagena
Wat is je recept precies en wat is het resultaat?

Re: Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: vr 05 aug 2016, 19:28
door Levinebaktbrood
Je kunt heel goed soda bread met desem bakken. Let er wel op dat als je desem gaat toevoegen dat de bloem/meel en het water uit de desem meetellen. Je kunt dus niet zomaar de desem erbij doen want dan klopt de verhouding niet meer.
Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.
In soda bread gebruik je trouwens geen bakpoeder maar baking soda, dat is iets anders dan bakpoeder. Baking soda reageert met zuur en dat zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen.

Zie bijv. dit recept.

Re: Sodabrood in combinatie met desem

Geplaatst: wo 21 dec 2016, 14:05
door jammiejanne
Paul80 schreef:Toch maar eens proberen, maar dan met een kwart van de aangegeven hoeveel bakpoeder en de rest van het percentage aanvullen met roggedesem.
Ik kom net dit bericht tegen en ik ben wel benieuwd of je dit nog hebt gedaan? Klinkt wel leuk in ieder geval, misschien ook maar eens proberen :)