Pagina 1 van 1

Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 20:54
door raMniv
Beste allemaal,

wegens een bepaald dieet mag ik even een tijdje geen gist. Nu vroeg ik mij af of er een recept is waar ik oliebollen van kan bakken zonder gist en suiker, of is dit een te moeilijke opgave?

En er zullen ook wel geen oliebollen kramen zijn die dit verkopen of kennen jullie die toevallig wel?

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 21:54
door Bioloogje
Ik vond via Google deze link: http://www.smulweb.nl/recepten/933767/Oliebollen. Het is een smulweb link dus ik kon de bron niet controleren. Zelf nooit gebakken maar het recept ziet er niet al te moeilijk uit.

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 21:57
door Bioloogje
Of deze. Met zelfrijzend bakmeel. Dus geen gist: https://www.koopmans.com/recept/oliebollen-2/

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 22:01
door Bioloogje
Oeps, te snel geplaatst. Het laatste recept bevat dus wel suiker. Maar misschien kan je dat probleem omzeilen door ook hier rozijnenwater en appeltjes in de vulling te gebruiken en de basterdsuiker weg te laten?

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 22:14
door lekkermelig
Rozijnen zitten bomvol suikers, desem zit bomvol gisten, fruit zit ook bomvol suikers.
Ik heb zeker te lang microbiologie gestudeerd om te begrijpen waarom een oliebol met desem en rozijnen dan niet slecht is voor een dieet.

Voornaamste reden waarom je geen gist zou mogen en wel desem is omdat je dan al die prachtige toevoegingen niet ook opeet, en omdat bepaalde stoffen al beter verteerd zijn bij lagere pH en een langer fermentatie proces. Dat is een prima reden om veel desembrood te eten en minder gistbrood, maar of dit bij desem oliebollen nog opgaat?

Wil

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: di 22 nov 2016, 22:56
door Ballie
Als je desem oliebollen wilt maken, maak dan gewoon een soepel brooddeeg met desem. Laat dit op de gebruikelijke manier rijzen en vorm bolletjes van het deeg. Wanneer je deze na de narijs frituurt, heb je hele mooie (en lekkere) oliebollen. Je kunt ze dan met rozijnen en evt. ander fruit maken, of zonder, dan zijn ze ook prima te eten.

Zelf maak ik op deze manier elk jaar mijn oliebollen. Alleen werk ik met gistdeeg en niet met desem.

Re: Desem Oliebol te moeilijk of.....

Geplaatst: wo 23 nov 2016, 01:24
door Levinebaktbrood
Ik heb vorig jaar oliebollen met desem gebakken. Wij vonden ze geslaagd. Dit jaar ga ik ze wederom bakken :G. Nu nog ff tijd maken dat ik ze eerder kan bakken en het recept voor Oudjaarsavond op mijn blog kan zetten :o.

Deeg:
350 gram tarwebloem
300 gram desem, 100% hydratatie
15 gram suiker --> kun je weglaten
250 gram bruisend bronwater
50 gram ei
7,5 gram zout
½ theelepel kaneel
25 gram boter

Vulling:
100 gram rozijnen
50 gram cranberries
50 gram oranjesnippers
75 gram stukjes appel

Met de vulling kun je uiteraard volop variëren.

Deeg maken, op het laatst de vulling erdoor. 1e rijs was 3 uur, daarna lucht eruit geroerd en weer 1,5 - 2 uur laten rijzen. Frituren in olie, 180 C, gedurende ± 6 minuten.