Desem starten in de winter

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jappie
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: za 21 jan 2017, 10:39

Desem starten in de winter

Bericht door Jappie » za 21 jan 2017, 10:49

Hoi allemaal,

Ben met veel plesier begonnen met het opstarten van een desem.
Ik heb daarvoor 50 gram roggemeel gebruikt en 50 gram tarwebloem met 100 gram water.
En ben gaan voeden na de tweede dag. Elke keer 25 gram van de rogge en idem tarwe met 50 water.
Nu 5 dagen later zijn er wel belletjes en hij ruikt fruitig zuur.
Maar niets in volume.
Kan dit komen omdat het de hele week al vriest?
En is er iets dat ik de desem kan voeren zo dat ze actiever wordt?
Of moet ik gewoon meer gedult hebben?
Groetjes Jasper

Gebruikersavatar
Troela
Deegkneder
Berichten: 102
Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
Locatie: Amsterdam

Re: Desem starten in de winter

Bericht door Troela » za 21 jan 2017, 11:14

Vriest het ook bij jou in huis dan? Lijkt mij niet.
Bij mij is het behalve in hoog zomer nooit warmer dan 18 gr in huis en het lukte mij ook om desem op te starten en in leven te houden.
Opstarten duur wel een weekje, dus geef ajb nietvop
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1732
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Desem starten in de winter

Bericht door papagena » za 21 jan 2017, 14:14

Jasper, zo lang er bubbels zijn, is er hoop! DE winterkou heeft geen enkele invloed op je desem tenzij je dakloos bent. Dan is het natuurlijk wel wat frisjes.

Levine geeft op haar blog een goede aanwijzing:
"Zet een desem tijdens de opbouwfase niet te warm of te koud weg. 20 – 25 °C is een goede temperatuur. In een te warme omgeving – boven de 25 °C – kunnen verkeerde bacteriën gaan groeien en die kunnen een desem vernielen. In een te koude omgeving komt het hele proces niet goed op gang.

Gebruik tijdens het verversen water met een temperatuur van 21 – 25 °C."

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html

En, inderdaad, geduld is een schone zaak. Meestal komt het goed.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
tinus
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: wo 04 jan 2017, 20:08

Re: Desem starten in de winter

Bericht door tinus » za 21 jan 2017, 17:19

Jasper, bij mij ging de desem pas goed groeien toen ik hem boven de radiator zette.
Het is hier in huis geen 20 graden en dat merk je dus wel.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3546
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desem starten in de winter

Bericht door lekkermelig » za 21 jan 2017, 17:22

Jasper, Tinus,

Willen jullie je als nieuwe forumleden ook even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek? Alvast dank
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Jan Pieter vd Plaats
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 29 jan 2017, 23:43

Re: Desem starten in de winter

Bericht door Jan Pieter vd Plaats » ma 30 jan 2017, 00:02

Ik heb het na 4 dagen van lage activiteit op de cv-ketel gezet. En het gaat nu perfect! Vooral de roggebloemdesem. De tarwebloemdesem wil niet echt loskomen. Beiden opgestart met speltmeel.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5221
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Desem starten in de winter

Bericht door Levinebaktbrood » ma 30 jan 2017, 01:36

Gestart met speltmeel en dan daar een roggebloemdesem en een tarwebloemdesem van gemaakt? Dat is een aparte werkwijze. Wat is je reden om juist een roggebloemdesem te maken?
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie