Hoi allemaal,
Ben met veel plesier begonnen met het opstarten van een desem.
Ik heb daarvoor 50 gram roggemeel gebruikt en 50 gram tarwebloem met 100 gram water.
En ben gaan voeden na de tweede dag. Elke keer 25 gram van de rogge en idem tarwe met 50 water.
Nu 5 dagen later zijn er wel belletjes en hij ruikt fruitig zuur.
Maar niets in volume.
Kan dit komen omdat het de hele week al vriest?
En is er iets dat ik de desem kan voeren zo dat ze actiever wordt?
Of moet ik gewoon meer gedult hebben?
Groetjes Jasper
Desem starten in de winter
- Jappie
- Stofhapper
- Berichten: 1
- Lid geworden op: za 21 jan 2017, 10:39
- Troela
- Deegkneder
- Berichten: 102
- Lid geworden op: wo 02 nov 2016, 20:55
- Locatie: Amsterdam
Re: Desem starten in de winter
Vriest het ook bij jou in huis dan? Lijkt mij niet.
Bij mij is het behalve in hoog zomer nooit warmer dan 18 gr in huis en het lukte mij ook om desem op te starten en in leven te houden.
Opstarten duur wel een weekje, dus geef ajb nietvop
Bij mij is het behalve in hoog zomer nooit warmer dan 18 gr in huis en het lukte mij ook om desem op te starten en in leven te houden.
Opstarten duur wel een weekje, dus geef ajb nietvop
Bear Teddy en gewone oven
Te Amsterdam
Te Amsterdam
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Desem starten in de winter
Jasper, zo lang er bubbels zijn, is er hoop! DE winterkou heeft geen enkele invloed op je desem tenzij je dakloos bent. Dan is het natuurlijk wel wat frisjes.
Levine geeft op haar blog een goede aanwijzing:
"Zet een desem tijdens de opbouwfase niet te warm of te koud weg. 20 – 25 °C is een goede temperatuur. In een te warme omgeving – boven de 25 °C – kunnen verkeerde bacteriën gaan groeien en die kunnen een desem vernielen. In een te koude omgeving komt het hele proces niet goed op gang.
Gebruik tijdens het verversen water met een temperatuur van 21 – 25 °C."
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html
En, inderdaad, geduld is een schone zaak. Meestal komt het goed.
Levine geeft op haar blog een goede aanwijzing:
"Zet een desem tijdens de opbouwfase niet te warm of te koud weg. 20 – 25 °C is een goede temperatuur. In een te warme omgeving – boven de 25 °C – kunnen verkeerde bacteriën gaan groeien en die kunnen een desem vernielen. In een te koude omgeving komt het hele proces niet goed op gang.
Gebruik tijdens het verversen water met een temperatuur van 21 – 25 °C."
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... desem.html
En, inderdaad, geduld is een schone zaak. Meestal komt het goed.
Niet bij brood alleen....
- tinus
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: wo 04 jan 2017, 20:08
Re: Desem starten in de winter
Jasper, bij mij ging de desem pas goed groeien toen ik hem boven de radiator zette.
Het is hier in huis geen 20 graden en dat merk je dus wel.
Het is hier in huis geen 20 graden en dat merk je dus wel.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Desem starten in de winter
Jasper, Tinus,
Willen jullie je als nieuwe forumleden ook even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek? Alvast dank
Willen jullie je als nieuwe forumleden ook even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek? Alvast dank
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Jan Pieter vd Plaats
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 15
- Lid geworden op: zo 29 jan 2017, 23:43
Re: Desem starten in de winter
Ik heb het na 4 dagen van lage activiteit op de cv-ketel gezet. En het gaat nu perfect! Vooral de roggebloemdesem. De tarwebloemdesem wil niet echt loskomen. Beiden opgestart met speltmeel.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Desem starten in de winter
Gestart met speltmeel en dan daar een roggebloemdesem en een tarwebloemdesem van gemaakt? Dat is een aparte werkwijze. Wat is je reden om juist een roggebloemdesem te maken?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken