Mijn vierde poging...
Geplaatst: vr 17 feb 2017, 00:57
Vandaag weer geprobeerd een desembrood te bakken, maar het lukt met nog niet helemaal!
Ik heb een recept aangehouden uit het boek van Emmanuel Hadjiandreou, ‘Hoe bak ik zuurdesembrood’.
Gisteren heb ik met volkoren tarwemeel een voordeeg (heet dat zo?) gemaakt van mijn tarwe/rogge desemstarter.
Vanochtend heb ik het volgende deeg gemaakt:
180 g. voordeeg
525 g. strong wheat flour (Lidl) en biologische bloem (ik weet niet meer in welke verhouding)
260 g. water
12 g. zout
Kort met de hand gekneed tot samenhangend deeg. Vier keer kwartier laten staan en daarna stretch and fold (ongeveer acht keer, vaker ging niet). Daarna een uur laten rijzen.
Twee broodjes gevormd en in rijsmandjes gedaan. 2,5 uur laten rijzen.
Volgens het boek moest het in een voorverwarmde oven van 250 graden, maar na een kwartier ongeveer vond ik ze al te bruin en heb ik de oven flink omlaag gezet. Dit heeft denk ik trouwens niet zo veel effect omdat ik op een ovensteen bak… Na ongeveer 25 minuten hadden ze een kerntemperatuur van 97 graden en heb ik ze uit de oven gehaald.
Ik vind ze niet zo mooi gerezen, en ook het insnijden van het deeg lukt me nog niet. (zie foto’s) Heb ik het ronde broodje, rechts op de foto, te recht ingesneden, of misschien niet diep genoeg? En ook bij die andere zie je niet echt een mooie rechte snede.
Ook weet ik nog niet hoe ik goed stoom kan maken in de oven. Ik heb het een paar keer geprobeerd met water of ijsklontjes in een ovenschaal op de bodem van de oven, maar ik heb het idee dat er door de steen niet genoeg stoom bij het brood komt. Nu heb ik het met een plantenspuit geprobeerd, maar ook dat geeft niet heel veel stoom.
Dat waren misschien wel veel vragen voor één berichtje en dan ben ik vast nog wel wat vergeten!
Ik heb een recept aangehouden uit het boek van Emmanuel Hadjiandreou, ‘Hoe bak ik zuurdesembrood’.
Gisteren heb ik met volkoren tarwemeel een voordeeg (heet dat zo?) gemaakt van mijn tarwe/rogge desemstarter.
Vanochtend heb ik het volgende deeg gemaakt:
180 g. voordeeg
525 g. strong wheat flour (Lidl) en biologische bloem (ik weet niet meer in welke verhouding)
260 g. water
12 g. zout
Kort met de hand gekneed tot samenhangend deeg. Vier keer kwartier laten staan en daarna stretch and fold (ongeveer acht keer, vaker ging niet). Daarna een uur laten rijzen.
Twee broodjes gevormd en in rijsmandjes gedaan. 2,5 uur laten rijzen.
Volgens het boek moest het in een voorverwarmde oven van 250 graden, maar na een kwartier ongeveer vond ik ze al te bruin en heb ik de oven flink omlaag gezet. Dit heeft denk ik trouwens niet zo veel effect omdat ik op een ovensteen bak… Na ongeveer 25 minuten hadden ze een kerntemperatuur van 97 graden en heb ik ze uit de oven gehaald.
Ik vind ze niet zo mooi gerezen, en ook het insnijden van het deeg lukt me nog niet. (zie foto’s) Heb ik het ronde broodje, rechts op de foto, te recht ingesneden, of misschien niet diep genoeg? En ook bij die andere zie je niet echt een mooie rechte snede.
Ook weet ik nog niet hoe ik goed stoom kan maken in de oven. Ik heb het een paar keer geprobeerd met water of ijsklontjes in een ovenschaal op de bodem van de oven, maar ik heb het idee dat er door de steen niet genoeg stoom bij het brood komt. Nu heb ik het met een plantenspuit geprobeerd, maar ook dat geeft niet heel veel stoom.
Dat waren misschien wel veel vragen voor één berichtje en dan ben ik vast nog wel wat vergeten!