Foutje en toeval..
Geplaatst: di 07 aug 2018, 16:37
Laatst maakte ik een foutje wat zeer goed uitpakte..
Normaal als ik m'n desem uit de koeling haal (8.00 uur) voer ik hem en voordat ik dan mijn voordeeg maak (20.00 uur) haal ik 100 gram desem eruit die ik weer voer met 50 water en 50 meel voor de volgende week.
Die keer echter vergat ik de 100 gram eraf te halen en zou je denken geen desem meer voor de volgende keer.. maar ik maak m'n voordeeg wat in wezen een hele grote desem is..
Dus met aanvang van mijn voordeeg (na het mengen) de 100 gram eruit gehaald.
Een week later.. m'n desem ging als een speer... vlot naar 3 x de hoeveelheid..
Hoe kon dit dacht ik...??
De verklaring is eenvoudig... Doordat ik met aanvang van het voordeeg de 100 gram eraf haalde waren er minder bacteriƫn aanwezig in de desem waardoor hij het in de koelkast ook veel langer kon uithouden. En dus had ik een sterkere starter..
Waar je normaal 100 % bijvoerd .. voer je nu 166 %... omdat je immers mengt met een gevoerd voordeeg en daar 100 afhaalt die je vervolgens nog eens voert met 100 gram..
Nadeel.. je desem is minder zuur.. (tenminste als je dat als nadeel ervaart)
Normaal als ik m'n desem uit de koeling haal (8.00 uur) voer ik hem en voordat ik dan mijn voordeeg maak (20.00 uur) haal ik 100 gram desem eruit die ik weer voer met 50 water en 50 meel voor de volgende week.
Die keer echter vergat ik de 100 gram eraf te halen en zou je denken geen desem meer voor de volgende keer.. maar ik maak m'n voordeeg wat in wezen een hele grote desem is..
Dus met aanvang van mijn voordeeg (na het mengen) de 100 gram eruit gehaald.
Een week later.. m'n desem ging als een speer... vlot naar 3 x de hoeveelheid..
Hoe kon dit dacht ik...??
De verklaring is eenvoudig... Doordat ik met aanvang van het voordeeg de 100 gram eraf haalde waren er minder bacteriƫn aanwezig in de desem waardoor hij het in de koelkast ook veel langer kon uithouden. En dus had ik een sterkere starter..
Waar je normaal 100 % bijvoerd .. voer je nu 166 %... omdat je immers mengt met een gevoerd voordeeg en daar 100 afhaalt die je vervolgens nog eens voert met 100 gram..
Nadeel.. je desem is minder zuur.. (tenminste als je dat als nadeel ervaart)