Pagina 1 van 1

Speltdesem

Geplaatst: wo 12 sep 2018, 19:55
door Rudolf
Afbeelding

Mijn broodbakactiviteiten waren tot stilstand gekomen nadat mijn desem in de zomer was overleden. Ik ben weer opnieuw begonnen, desem gemaakt met spelt en heb dit speltbroodje gebakken.

Luxeprobleem; mijn spelt van speltmeel is nogal actief. Zelfs in de koelkast is het binnen een halve dag verdubbeld. Heeft iemand die ervaring ook?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Speltdesem

Geplaatst: do 13 sep 2018, 16:52
door mbeen79
dan denk ik dat je erg actief Spelt hebt (wat ze goede oogst noemen, maar daar heb je voor desem niks aan) dat een potente gisting cq rijskracht heeft. Kan er aan liggen dat het bijvoorbeeld erg veredeld is.

Re: Speltdesem

Geplaatst: do 13 sep 2018, 16:55
door mbeen79
en is je huis erg vochtig ondanks de afgelopen temperaturen?

Re: Speltdesem

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 07:05
door Rudolf
mbeen79 schreef:en is je huis erg vochtig ondanks de afgelopen temperaturen?
Het is hier niet bijzonder vochtig, 55% relatieve luchtvochtigheid.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Speltdesem

Geplaatst: vr 14 sep 2018, 07:18
door Rudolf
Een zak nieuw speltmeel is al even actief. Ik ga op ziek naar speltbloem. Ik heb de ervaring bij tarwe dat bloem minder actief is dan meel.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk