Zuurdesem starter
Geplaatst: wo 23 jan 2019, 12:45
Graag wil ik de werkwijze delen hoe ik in 2017 mijn zuurdesem starter heb gemaakt.
Dag 1.
Meng met een houten spatel 1 afgestreken theelepel roggemeel met 1-2 theelepels handwarm water in een schone jampot.
Doe de pot goed dicht en laat hem een nacht staan op een warme plek
Dag 2.
Voeg nog een theelepel roggemeel en 1-2 theelepels handwarm water aan het mengsel toe en roer het goed doorelkaar.
Snuif de geur op, het moet ruiken naar bloem en water.
Het mengsel moet lijken op tamelijk dik beslag.
Als het te dun is moet er de volgende keer minder water bij.
Weer een nacht laten rusten op een warme plaats.
Dag 3.
Herhaal dag 2.
Dag 4.
Herhaal dag 2 nog een keer.
Na weer een nacht rust moeten er kleine luchtbelletjes verschijnen en het mengsel moet een beetje naar azijn ruiken.
Dag 5.
Het mengsel borrelt nu behoorlijk en is dus klaar voor gebruik.
( Als het niet borrelt, voeg dan nog 1 theelepel roggemeel en 2 theelepels handwarm water toe en controleer het mengsel de volgende dag )
Nu kun je de zuurdesem opbouwen.
Meng b.v. 40 gr. roggemeel en 40 gr. water.
Meng dit samen met de starter goed door elkaar.
Laat dit op een warme plaats staan tot het verdubbelt is ( ca. 4-6 uur ) kun je de desem gebruiken.
Zorg dat er wat overblijft voor de volgende keer en zet dit in de koelkast.
Om te controleren of het desem goed is doe dan wat in een kopje water de desem moet blijven drijven.
Ik onderhoud mijn desem, ik heb hem Xavier genoemd, elk 4 dagen.
Ik meng dan 2 eetlepels roggemeel en 2 eetlepels water goed door elkaar en daarna meng ik het met de overgebleven starter. Als je niet elke week bakt moet je wel eens wat weggooien. Je kunt het natuurlijk ook weggeven aan iemand die het kan gebruiken.
Misschien is dit een bruikbaar onderwerp.
Jan M
Dag 1.
Meng met een houten spatel 1 afgestreken theelepel roggemeel met 1-2 theelepels handwarm water in een schone jampot.
Doe de pot goed dicht en laat hem een nacht staan op een warme plek
Dag 2.
Voeg nog een theelepel roggemeel en 1-2 theelepels handwarm water aan het mengsel toe en roer het goed doorelkaar.
Snuif de geur op, het moet ruiken naar bloem en water.
Het mengsel moet lijken op tamelijk dik beslag.
Als het te dun is moet er de volgende keer minder water bij.
Weer een nacht laten rusten op een warme plaats.
Dag 3.
Herhaal dag 2.
Dag 4.
Herhaal dag 2 nog een keer.
Na weer een nacht rust moeten er kleine luchtbelletjes verschijnen en het mengsel moet een beetje naar azijn ruiken.
Dag 5.
Het mengsel borrelt nu behoorlijk en is dus klaar voor gebruik.
( Als het niet borrelt, voeg dan nog 1 theelepel roggemeel en 2 theelepels handwarm water toe en controleer het mengsel de volgende dag )
Nu kun je de zuurdesem opbouwen.
Meng b.v. 40 gr. roggemeel en 40 gr. water.
Meng dit samen met de starter goed door elkaar.
Laat dit op een warme plaats staan tot het verdubbelt is ( ca. 4-6 uur ) kun je de desem gebruiken.
Zorg dat er wat overblijft voor de volgende keer en zet dit in de koelkast.
Om te controleren of het desem goed is doe dan wat in een kopje water de desem moet blijven drijven.
Ik onderhoud mijn desem, ik heb hem Xavier genoemd, elk 4 dagen.
Ik meng dan 2 eetlepels roggemeel en 2 eetlepels water goed door elkaar en daarna meng ik het met de overgebleven starter. Als je niet elke week bakt moet je wel eens wat weggooien. Je kunt het natuurlijk ook weggeven aan iemand die het kan gebruiken.
Misschien is dit een bruikbaar onderwerp.
Jan M