Kliederproef met desem
Geplaatst: di 26 nov 2019, 23:09
Ik heb een actieve desem verdeelt over 2 potten.
Desem A voer ik dagelijks met 25 gram meel en 25 gram water.
Deze desem roer ik gewoon met een lepel door elkaar.
Desem B voer ik ook dagelijks met 25 gram meel en 25 gram water.
Deze desem roer ik ook om maar daarna gaan we kliederen.
Met een pollepel schep ik desem uit de pot en laat die met een straal terug kletteren in de pot. Dit om meer zuurstof inslag te krijgen.
Genoeg zuurstof zorgt voor een snellere vermeerdering van de gist.
Na vier dagen is dat goed zichtbaar.
Desem A werkt prima, een brood van 500 gram meel en 20% desem op kamertemperatuur is na 9 uur klaar om te bakken.
Desem B zelfde recept is na 7 uur klaar om te bakken.
Ik kwam op het idee omdat bij het opkweken van biergist voor het maken van een bier ik dit ook doe op een magneetroerder waardoor er veel zuurstofinslag is. De gist vermeerderd dan snel, dat kun je ook mooi zien door de glazen erlenmeyer.
Met desem B is dus gewoon gebeurt wat ik al verwacht had.
Kliederen maar.
Desem A voer ik dagelijks met 25 gram meel en 25 gram water.
Deze desem roer ik gewoon met een lepel door elkaar.
Desem B voer ik ook dagelijks met 25 gram meel en 25 gram water.
Deze desem roer ik ook om maar daarna gaan we kliederen.
Met een pollepel schep ik desem uit de pot en laat die met een straal terug kletteren in de pot. Dit om meer zuurstof inslag te krijgen.
Genoeg zuurstof zorgt voor een snellere vermeerdering van de gist.
Na vier dagen is dat goed zichtbaar.
Desem A werkt prima, een brood van 500 gram meel en 20% desem op kamertemperatuur is na 9 uur klaar om te bakken.
Desem B zelfde recept is na 7 uur klaar om te bakken.
Ik kwam op het idee omdat bij het opkweken van biergist voor het maken van een bier ik dit ook doe op een magneetroerder waardoor er veel zuurstofinslag is. De gist vermeerderd dan snel, dat kun je ook mooi zien door de glazen erlenmeyer.
Met desem B is dus gewoon gebeurt wat ik al verwacht had.
Kliederen maar.